В моменти на силно напрежение умът ви сякаш блокира? Има

В моменти на силно напрежение умът ви сякаш блокира? Има ...

Ако използвате този метод, мозъкът ви да работи по-добре под стрес.

В моменти на силно напрежение умът ви сякаш блокира? Има начин да се преборите с това усещане, пише PsyBlog. Ако опишете какво чувствате, това ще помогне на мозъка ви да работи по-ефективно, сочи ново изследване. За хората, които страдат от хронично безпокойство, този метод може да помогне да освободят много когнитивни ресурси.

„Хората, които се борят с безпокойството, непрекъснато вършат няколко неща едновременно – работят върху задачата и се опитват да управляват и да потиснат тревогата си" – казва Ханс Шродер, един от авторите на изследването. "Нашите резултати показват, че ако можете да изкарате тревогите от главата си, описвайки емоциите, тези когнитивни ресурси се освобождават и ставате по-ефективни."

В проучването група хора, страдащи от хронично безпокойство, имали възможност да пишат за най-дълбоките си чувства в продължение на осем минути, преди да започнат да работят по стресова задача. Те били сравнени с контролна група от хора, които трябвало да опишат какво са правили предишния ден. Скенерът разкрива, че мозъкът на хората, които са изразили чувствата си, работи по-ефективно под стрес.

Предишни изследвания многократно са доказали, че писането за изразяване на емоциите е от полза при справяне със стресиращи събития в миналото. Сегашното проучване показва, че писането може да помогне на хората да се справят с бъдещи събития, предизвикващи тревога и напрежение.
 
 

Източник: еxpert.bg

Източник: blitz.bg