С над 280 млн. евро ще бъдат подпомогнати местните инициативни

...
 С над 280 млн. евро ще бъдат подпомогнати местните инициативни
Коментари Харесай

Георги Събев: С над 280 млн. евро ще се подпомогнат Местните инициативни групи

 С над 280 млн. евро ще бъдат подкрепени локалните инициативни групи от Стратегическия проект през идващия програмен интервал. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев при откриването на ревю на артикули, създадени на териториите на локалните инициативни групи (МИГ) от цялата страна, които ползват метода „ Водено от общностите локално развиване през програмния интервал 2014-2020 година “ (ВОМР) в Ямбол.

Той посочи, че средствата ще бъдат предоставени непосредствено на инициативните групи, като те сами ще изготвят тактики, в които ще дефинират цели и размера на помощта. Той посочи още, че плановете не се конкурират на национално равнище, а единствено в териториалния обсег на МИГ-а.
Заместник-министърът уточни още, че локалните инициативни групи натрупат известност в последните години, като сега на територията на България оперират над 60. „ В общините Стралджа, Болярово, Елхово и Тунджа има локални инициативни групи и те вземат участие интензивно в изложби като днешното. Това съставлява 97 % от територията на област Ямбол “, посочи Георги Събев. Той разяснява, че упованията са методът Лидер да разгърне капацитета с подпомагането, което се планува в Стратегическия проект за новата Обща селскостопанска политика на Европейски Съюз. „ По този метод повече производители ще имат трибуната да покажат продуктите си непосредствено на крайния консуматор. Това ще увеличи позитивната оценка на българските артикули и надлежно тяхното търсене “ добави той.

„ Производителите би трябвало да създават съгласно условията, само че и с страст и предпочитание, тогава потребителите ще ги правят оценка и избират. Държавата не би трябвало да седи настрани и също има какво да направи за реализиране на тези цели “, съобщи заместник-министър Събев. И обясни, че е належащо осъвременяване на българското законодателство, в което да се заложи поддръжка за развиването на фермерските пазари.
В Ямбол земеделският заместник-министър взе участие и в полемика отдадена на локалните храни и артикули. „ Аз съм последовател на тезата, че локалните артикули са малко позабравен детайл от районната стопанска система, а те имат капацитет да допринесат за развиването на районите “, сподели той. Според него те са и опция за диверсификация на регионите, тъй като с нещо друго те се показват на пазара, само че резервират и традицията. „ Очаквам през днешния ден да обменим отзиви и да оставим началото на една ползотворна полемика, тъй че да създадем тези артикули едно значимо перо от развиването на локалните стопански системи “, заключи той и в умозаключение добави, че подпомагайки бизнеса, ние съхраняваме и традициите през вековете.

Изложението се организира през днешния ден и на следващия ден в Ямбол, площад „ Освобождение “, като на него жителите и гостите на града могат да опитат и да си закупят деликатеси като: кашкавал с чубрица, кашкавал с маслини, обичайни български млечни артикули – овче, краве и биволско сирене, кашкавали, кисело мляко, таханови произведения от сусам, лешник, фъстък, орех, бадем, тиква и други, мед и пчелни артикули, месни салами. Посетителите ще могат да се насладят още на ръчно направени български бонбони, пресни плодове и зеленчуци, биовина, натурални сокове и други. Всеки ще може да открие и ръчно направени занаятчийски артикули, като бижута, както и многообразие от козметични артикули – лавандулови и розови артикули.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР