Повече от половин година в страната ни се внасят храни

...
 Повече от половин година в страната ни се внасят храни
Коментари Харесай

Маргарита Генчева:„Възраждане“ пита М-во на земеделието с какви документи се внасят храни от Украйна

 izbori_2023_v1_014

 

Повече от половин година в страната ни се внасят храни от Украйна, които не минават през никакъв фитосанитарен надзор. Не е известно от кое място влизат, накъде отиват и защо се употребяват. Българските институции мълчат, а мненията им наподобяват по този начин, все едно „ приспиват “ публичното мнение, а не намират действителни решения. 

 

От месеци зърнопроизводителите стачкуват. Техните митинги нееднократно са подкрепяни от „ Възраждане “. Хиляди тонове пшеница и царевица, отвън всевъзможни стандарти, безотговорно влизат на българския пазар, като освен подбиват цените на родните производители, само че и биват влагани в храната ни. И до ден сегашен никой не знае какъв е пътят на тази пшеница и къде тъкмо отива.

След пшеницата стартира да се внася слънчоглед - суровина с ниска цена, само че и с ниско качество, нерядко минали реколти, неразучени за тежки метали и пестициди.

Внасят се яйца, за които евентуално БАБХ ще каже, че дават отговор на всички стандарти, само че е реалност, че по този начин твърдяха и за житото, за които се откри, че е цялостно с неразрешени за приложимост пестициди и не дава отговор на питателните нормативи по нито един индикатор.

Вчера ние от „ Възраждане “ организирахме среща с млекопреработватели, които споделиха за безотговорен импорт на мляко, което също е със подозрителен генезис и качество. Отново се срутва локалното произвеждане и не е ясно дали импортираното дава отговор на стандартите.

Поради зачестилите тревожни сигнали от производители и от информация, налична в медиите, „ Възраждане “ изпрати питане до Министерството на земеделието и до БАБХ с искане по Закона за достъп до социална информация да ни бъде предоставена информация какви хранителни артикули и какво количество са импортирани от Украйна в България и какви документи за извършен надзор имат те.

 

Притежават ли информация институциите накъде е ориентирано импортираното количество и защо се употребява то? Какви ограничения ще се вземат, с цел да се предотвратят случаи на изчезнала рискова пшеница – импорт от Украйна, изчезнали яйца с неразбираем генезис?

Още в първите дни на 49 Народно заседание, в случай че българските жители ми дадат доверието си, ще желая чуване на министри и шефове на виновните институции по тематиката за нерегламентирания импорт, който освен задушава и доубива производството ни, само че и носи заплаха за живота и здравето на българските жители. Животът и здравето са съществена полезност за „ Възраждане “ и ние ще поставим всички старания, с цел да се оправим с неналичието на хигиеничен надзор и разхвърлян импорт на артикули с неразбираем генезис.

Българските жители могат да дадат доверието си на „ Възраждане “ с номер 3 в бюлетината!
„ Възраждане “ е с номер 3 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР