Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е една от

...
Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е една от
Коментари Харесай

Ян Хамачек: Темата за Западните Балкани е на дневен ред и за Прага

„ Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е една от тематиките на външната политика на Чешката република. Радваме се, че България съумя да я върне в дневния ред на Европа. “ Това съобщи заместник-председателят на Камарата на депутатите на Чешката република Ян Хамачек на среща в Прага с вицепрезидента Илияна Йотова. По думите на Хамачек тематиката за разширението на Европейския съюз със Западните Балкани в последните години е била изоставена от европейските водачи. „ За Чехия тази тематика е трайна “, означи той.

Във фокуса на диалозите сред Илияна Йотова и Ян Хамачек бяха проблемите и вероятностите пред Европейски Съюз. Двамата разискаха провокациите пред сигурността и миграционната рецесия.

Вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи, че Дъблинският правилник би трябвало да бъде ревизиран, с цел да може да се съблюдава главният принцип на съюза – солидарността. „ В Чехия са много резервирани във връзка с квотното систематизиране на бежанците и мигрантите. Очевидно това е неработеща политика и би трябвало да бъде изменена “, означи вицепрезидентът. Илияна Йотова увери, че разрешаването на миграционната рецесия ще бъде водеща тематика през оставащото време от българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Пред публицисти вицепрезидентът разяснява срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Илияна Йотова дефинира като неоспорим триумф провеждането й в българската столица. „ Очаквах по-голяма конкретика и по-амбициозен финален документ. Заговори се за партньорство със страните от Западните Балкани, а това е крачка обратно, оттегляне от тактиката, която Европейски Съюз одобри преди няколко месеца. В декларацията от София разширението бе сменено с партньорство “, акцентира вицепрезидентът.

Илияна Йотова уточни като пропуск, че на никое място в заключителния документ средствата за посочените планове на Западните Балкани не са обвързани със идващия бюджет на Европейски Съюз.

„ За страдание, тематиката на срещата беше потопена от задочния диалог сред ръководителите на европейските институции с американския президент Доналд Тръмп “, означи вицепрезидентът. „ Иранското нуклеарно съглашение и митата затъмниха балканските проблеми “, добави тя. „ В цяла Европа се разяснява взетото решение за отплата на компаниите, които могат да търпят наказания от американска страна поради търговия и бизнес връзки с Иран “, акцентира вицепрезидентът.
 img_0545  img_0548  img_0549  img_0553  img_0555  img_0558
По-късно денем Илияна Йотова ще беседва с ръководителя на Сената на Чешката репулика Милан Щех.

Вицепрезидентът посети катедралата „ Св. Вит, св. Вацлав и св. Адалберт “, където има стъклопис, представящ живота и делото на св. св. Кирил и Методий във Великоморавия. Илияна Йотова прегледа и библиотеката на Страховския манастир, в която най-старата книга от VIII век. Вицепрезидентът подари на библиотеката фототипно издание на Четверевангелието на цар Иван Александър, издание на Института по литература на Българска академия на науките.
 img_0544  img_0542  img_0541  img_0540
Вицепрезидентът е в Чешката република във връзка формалното честване на празника на Светите братя Кирил и Методий в селището Микулчице, което ще открие на следващия ден. На него ще участват представители на формалните чешки и български управляващи, както и българи от цяла Централна Европа.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР