Турция ще продължи да извършва сондажи за находища на газ

...
Турция ще продължи да извършва сондажи за находища на газ
Коментари Харесай

Чавушоглу: Турция ще продължи да извършва сондажи за газ край Кипър

Турция ще продължи да прави сондажи за залежи на газ във водите край Кипър, в случай че кипърското гръцко държавно управление не одобри предлагането за съдействие на кипърските турци, разгласи през днешния ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу, представен от Ройтерс.

Чавушоглу уточни, че предлагането на кипърския турски водач Мустафа Акънджъ двете общности на разделения остров да си сътрудничат при сондажите и експлоатирането на залежите на газ може да способства за непоклатимост и мир в Източното Средиземноморие, съобщи Българска телеграфна агенция.

Напрежението в района напоследък се усили, откакто Турция насочи апел енергийните компании да не работят с кипърското гръцко държавно управление и изпрати два сондажни кораба. През юни кипърските гръцки управляващи издадоха заповеди за арести за членовете на екипажа на турския сондажен транспортен съд " Фатих ".

Чавушоглу уточни през днешния ден, че до момента в който кипърските гърци одобряват предложенията на Акънджъ за работа с кипърските турци, Турция ще продължи интервенциите " с увереност и без смяна " в регионите, в които кипърските турски управляващи са й дали лиценз за работа.

Турският транспортен съд " Фатих " през май стартира изследвания край западните крайбрежия на Кипър, а вторият транспортен съд " Явуз " дойде тази седмица край полуостров Карпасия и се чака да стартира скоро сондажи. Турция твърди, че е получила лиценз за изследванията от Севернокипърската турска република (призната само от Турция - бел. ред.) /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР