Силвия Грибауди - един от най-известните италиански хореографи, ще представи

...
Силвия Грибауди - един от най-известните италиански хореографи, ще представи
Коментари Харесай

Хореографът Силвия Грибауди - между иронията, класиката и емоцията

Силвия Грибауди - един от най-известните италиански хореографи, ще показа на фестивала за актуален танц One Dance Week 2020 спектакъла си " ГРАЦИИ ". В него тя черпи ентусиазъм от древногръцките Харити (или Трите грации) - дъщери на Зевс, които въплъщават наслада, сексапил и хубост, и по-специално от некласическата
статуя на Антонио Канова, направена сред 1812 и 1817 година, оповестяват от фондация " Едно за просвета и изкуства ".

Грибауди сблъсква класическата визия за хубостта с настоящите стандарти и граници, наложени от актуалното общество. Хореографът употребява рамката на обичайния сценичен формат като инструмент, с чиято помощ изследва условностите към облика на тялото и половите функции в комично театрално осъществяване. В наситеното с подигравка зрелище тя се пробва да надникне в сърцевината на човешкото.

 Кадър от представлението.
© Matteo Maffesanti, One Dance Week

Кадър от представлението.

Силвия Грибауди е един от дребното актьори, които се осмеляват да бъдат смешни, груби и съпричастни по едно и също време. Родена в Торино, тя се занимава с изпълнителско изкуство, което е и обществено ангажирано. Преди да се отдаде на актуалния танц, Грибауди се занимава с типичен балет и е част от компанията на Театро Ла Фениче във Венеция. В един миг обаче тялото и престава да дава отговор на педантичните условия на класическия балет. Тъкмо тогава тя намира мястото си в актуалния танц.

" Силвия е италианският оракул на свободното тяло. Не гимнастическото тяло, по този начин обвързвано с физическа мощ, а в действителност свободното от стандарти тяло, които толкоз доста култури са му наложили ", написа за нея изданието Quantescene! Cose di Teatro. Директорът на Torino Danza Анна Кремонини дефинира Грибауди като " изгряващата звезда на италианската хореография. " Тя допира сърцата с въображение, подигравка и лекост. Зрителите напущат залата с усмивки по лицата ", акцентира Кремонини.

 Кадър от представлението.
© Matteo Maffesanti, One Dance Week

Кадър от представлението.

Един от най-известните спектакли на Грибауди е A corpo Libero (2009 г.). С него тя печели премията на публиката
и журито на фестивала Giovane danza d`autore. Представлението влиза в селекцията на Aerowaves Dance Atross
Europe, Венецианското биенале, Дъблинския танцов фестивал, Edinburgh Fringe Festival и други водещи фестивали.

Спектакълът " Грации " на Силвия Грибауди ще бъде показан на 20 септември 2020 година в Дом на културата " Борис Христов ". Билети могат да бъдат открити в касите на EasyPay в цялата страна и онлайн от мрежата на EpayGo.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР