Анимационните филми от много време насам не са просто забавление

...
Анимационните филми от много време насам не са просто забавление
Коментари Харесай

„Феноменалните 2“ е наистина феноменален

Анимационните филми от доста време насам не са просто развлечение за дребните деца в киносалона.

„ Уолт Дисни “ има основна заслуга за това в исторически аспект, Pixar пък са кралете на жанра от края на предишния век насам и откогато първото студио купи второто за повече от 7 милиарда $ през 2006 година, всеки техен взаимен план се чака с огромно неспокойствие и повишени упования.

Но „ Феноменалните 2 “ не носи със себе си самo тежестта от това да бъде филм на Disney Pixar.

ВИЖТЕ КОИ СА НАЙ-ОЧАКВАНИТЕ ФИЛМИ ТОВА ЛЯТО

Лентата е и продължение на едноименния план на режисьора Брад Бърд, отнесъл премията „ Оскар “ за най-хубав анимационен филм през 2005 година Иначе казано, летвата за новия филм, който потегля по кината в целия свят от през днешния ден, е вдигната на практика до небето.

И той въпреки всичко я доближава. „ Феноменалните 2 “ сервира познатата ни от предшественика си комбинация от комизъм и съвестност, комедия и екшън, шеметни осъществявания за деца и препратки към действителния живот на родителите им, със същата овладяна, напълно премерена тактичност, която обезпечи на първия филм универсално критическо утвърждение и „ Оскар “.

Трудно е да се повярва, че един и същи филм може да комбинира комиксови супергерои с типично съвременни фамилни проблеми, както и ретро екшън осъществявания в жанр „ Джеймс Бонд “ с трогателни и занимателни портрети на родителството и пубертета. Още по-трудно е да се повярва, че този филм е анимационен. Но в действителност никой не очакваше нищо по-малко от „ Феноменалните 2 “.

Лентата носи топлината на класическо фамилно премеждие, без да пести препратките към съвремието ни и да заложи в завръзката на сюжета си зависимостта на човечеството от технологиите. Резултатът е не по-малко прочувствен и образно замайващ филм от първия „ Феноменалните “, който ще стане любимец на ново потомство от фенове.

В режисьорския стол Брад Бърд се връща към своята топформа след дребна неверна стъпка във филмографията си с научнофантастичния неуспех „ Утреландия “ от 2015 година Във „ Феноменалните 2 “ Бърд още веднъж демонстрира нюха си за спиращ дъха, съвършено изобразен екшън с непрекъснато и уравновесено високо движение, който засвидетелства и в „ Мисията невъзможна: Режим Фантом “, четвъртият и най-успешен дотук филм от поредицата с Том Круз.

Том Круз се захваща с следващата невъзможна задача

Том Круз самичък измисля каскадите в "Мисията невъзможна "
 Том Круз Том Круз
От това не следва, че режисьорът остава настрани изконната човещина, която прави анимационните филми на Pixar специфични. След като мина през самобитна рецесия на междинната възраст във „ Феноменалните “, в продължението основният воин Боб, прочут още като Господин Феноменален, се изправя пред предизвикването да бъде виновен родител.

Съпругата му Хелън пък за първи път получава опцията да блесне в солово геройско амплоа в явно, само че логичен и художествено обосновано мигане към феминисткото придвижване в наши дни. Децата в фамилията също би трябвало да се оправят със типичните за тяхната възраст проблеми – първи любовни тръпки, учене и отговорности. А бебето Джак-Джак е евентуално най-забавният персонаж в целия филм и съвсем всяка минута с него на екрана носи доста смях в киносалона.

Антагонистът в историята на собствен ред има аргументирана и разбираема мотивация, основана в една от най-често срещаните сюжетни дупки във филмите от супергеройския род. Това добавя идеалния портрет на един прогресивно написан и динамично режисиран филм, който надгражда тематиките, темпото и визията на своя предходник по метод, по който малко кино продължения го вършат – минимум пък директния му съперник в международния box office, „ Джурасик Свят: Рухналото кралство “. Надали някой ще бъде изумен, в случай че през февруари следващата година историята на „ Феноменалните 2 “ приключи и с нов „ Оскар “.

Четете още за кино:

Една ненужна, само че безпределно занимателна (Хан) „ Соло “ история

„ Дедпуул 2 “ – смях и полуда на втора степен

Коя ще е идната „ Игра на тронове “

Топ 10 на най-хубавите филми на Marvel Studios

Относно ядосаното старче Джеймс Камерън

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР