ФБР разследва как златен медальон на хан Омуртаг се е

...
ФБР разследва как златен медальон на хан Омуртаг се е
Коментари Харесай

ФБР разследва продажбата на златен медальон на хан Омуртаг на търг в Ню Йорк


ФБР проверява по какъв начин златен медальон на хан Омуртаг се е озовал в Съединените щати. България е настояла за това откакто скъпата находка беше изложена в аукционна компания. Медальонът беше продаден на търг в Ню Йорк за 47 500 $. Засега обаче не е ясно дали той е достоверен, дали в действителност е продаден или това е трик на компанията, и в случай че е продаден, на кого. Ако се окаже достоверен, може да бъде закупен и върнат в страната, осведоми Българска национална телевизия.

Засега има открити единствено два такива златни медальона или медала с лика на владетеля, с които хан Омуртаг награждавал доближените си. Единият се съхранява в Националния археологически музей и е открит през 70-те години на предишния век на Царевец. Диаметърът му е 22 милиметра и тежи 2 грама и 80 сантиграма. Вторият е също толкоз огромен, колкото монета от 50 стотинки, само че е малко по-тежък. Именно той беше продаден в Ню Йорк.

„ По това, което съдим от уеб страницата на аукционната къща Си Ен Джи написа, че е продаден, защото ние го следихме последните няколко дни през интернет, това е интернет участник на търга. “, съобщи гл. контрольор Атанас Папалезов, ГНДП.

Той е предложил сумата 47 хиляди и 500 $ 24 часа преди самият търг. Понякога това са лица, свързани със самия продавач и е изцяло допустимо медальонът още да не е продаден, изяснява Атанас Папалезов.

По гледище на българската страна, още от декември ФБР проверява по какъв начин медальонът се е озовал в Съединени американски щати. Американските управляващи към този момент са поискали той да бъде свален от наддаването, ще проведат и експертизи дали е достоверен. Само тогава България може да го откупи.

„ Представете си, в случай че се окаже, че е фалшификат, а България заплати 50, 60 или 100 хиляди $, както се очакваше да доближи цена, след това министърът на културата по какъв начин ще се оправдава пред обществото. “, разяснява още гл. контрольор Атанас Папалезов, ГНДП.

Има версия, че това е медальонът, открит преди към 100 години във Варненско и разказан от археолога Карел Шкорпил. По непотвърдена информация артефактът се е намирал в частна сбирка във Виена преди да стигне до Ню Йорк. Ако е достоверен и бъде закупен медальонът ще застане най-вероятно тук, до своя скъп "близнак ".

Процедурите по откупуване лишават от две до от време на време петнайсет години.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР