Трябва още много да се направи за безопасността на децата

...
Трябва още много да се направи за безопасността на децата
Коментари Харесай

Фандъкова: Трябва още много да се направи за безопасността на децата

Трябва още доста да се направи за сигурността на децата в интернет. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова по време на интернационалната конференция " Изграждане на киберустойчиво общество. Какво можем да създадем повече за сигурността на децата и младежите в интернет? ". Събитието е проведено от Софийския конгрес за сигурност, съобщи Българска телеграфна агенция.

Кметът уточни, че в София има 70 учебни заведения, в които от първи клас се учат технологии. Тя счита, че в границите на проучване на технологиите би трябвало да има добре застъпени тематики, от които децата да получават познания за сигурността си в интернет. Фандъкова даде образец с изследването, направено в столицата на тематика " Как децата употребяват интернет по безвреден метод ", съгласно което към половината участвалите възпитаници сред 11 и 18 години не са обучавани и не са минали през образование за сигурност в мрежата. Тя означи, че този резултат би могъл да се одобри и като позитивен, тъй като значи, че цели 50 % са минавали сходно образование.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова уточни, че напъните на министерството са ориентирани главно към това учениците да придобият познания по какъв начин работи интернет, по какъв начин се обменя информацията в мрежата. Според нея те би трябвало да знаят какви са заканите и да придобият умения за отбрана на персоналните данни при регистрация в обществени мрежи и прилагане на онлайн регистрационни формуляри. Критичното и аналитично мислене не се реализира с един урок, нужни са общи старания, уточни заместник-министърът.

Холандският експерт по стратегически връзки в киберсигурността Ерик Ян Койдек показа данни от направено изследване с деца, съгласно което 70 % от учениците в Нидерландия са сигурни, че знаят какво вършат в обществените мрежи. Според него обаче постоянно те не сменят постоянно своите пароли и дават прекалено много персонални данни. Той означи още, че до момента в който възрастните са се научили да пренебрегват подправените неща като рекламните банери, не е по този начин с децата - 52 % от тях, когато употребяват преносим компютър, биха кликнали на банери с реклами или вести, че си спечелил. Според изследването 93 % от децата употребяват чатразговори на смарт телефоните си и над 70 % на преносимите компютри. Същевременно 39 % споделят, че не могат да спрат за несъмнено време тази чаткомуникация, до момента в който 20 % са показали, че могат да пресечен за избран интервал.

Деница Друмева от фондация " Хестия " показа резултати от сходно допитване, направено измежду 8000 възпитаници на възраст от 11 до 18 години в София. Децата настояват, че са осведомени с безопастността в интернет, защо би трябвало да внимават, само че в фактически не съблюдават доста от разпоредбите, сподели тя. Според данните те всеобщо не сменят пароли и не употребяват настройките за сигурност на профилите си в обществените мрежи.

Същевременно 30 % от по-малките деца заявяват, че биха се срещнали с човек, с който комуникирали в мрежата, само че не познават в действителния свят. При по огромните - на 17 - 18 години, този % нараства до 45 на 100. Според нея позитивно е, че децата имат доверие на родителите си и биха споделили с тях, в случай че станат очевидци на киберпрестъпление или в случай че се почувстват застрашени. Проблемът е, че повече от една четвърт не знаят към кого да се извърнат в такава обстановка. Това демонстрира, че учениците имат потребност от образование, сподели тя. Трябва да се работи за систематичност на техните познания, тъй че те да изградят умения за противопоставяне на киберпрестъпленията, сподели Друмева.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР