Странджа е обявена за най-мистичната планина в България, съвсем не

...
Странджа е обявена за най-мистичната планина в България, съвсем не
Коментари Харесай

Тайнствено заклинание пази гробницата на Мишкова нива

Странджа е оповестена за най-мистичната планина в България, напълно не без учредения. В лонгозните й гори се крият доста секрети, на разнообразни религии. И даже останките на една египетска богиня, в случай че се има вяра не на науката, а на една легенда, родила се през социализма. И то благодарение на другояче материалистичната и атеистична тогавашна власт. Друг е въпросът, че боговете и богините са безсмъртни, доколкото ни е известно.

Говорим за местността Мишкова равнища, която наш кореспондент посети предходната седмица. Там преди години е открит тракийски комплекс, датиращ от V в. прочие Христа, а знаците му като че ли пазят тайнственото място и през днешния ден. При светилището на Мишкова равнища е открита плоча с две ръце, мъжка и женска, със безоблачен щит и стрела.
 12-1  12-2  12-3  12-4
Двете ръце предизвестяват:


„ Просветените да влязат, в случай че влезе неосведомен, ще бъде прободен “. И през днешния ден тук е безлюдно, макар че местността от дълго време е фамозна. И през днешния ден просветените идват. Това се схваща, когато намериш в отворите часовник на верижка, женски накит, дребен музикален инструмент.

Около по този начин наречената гробница на египетската богиня-котка Бастет при Мишкова равнища битуват какви ли не истории. Има даже шпионско-фантастична, че по време на специализацията си в Оксфорд през втората половина на 70-те Людмила Живкова получава информация за нея от върховен шеф в английското разузнаване МИ6, който й оповестява, че станциите им за сканиране със свръхдълги талази са засекли под връх Градище в Странджа гигантска празнина с форма на съвършен куб, издълбана от хора.

Дали такава намира се е състояла, през днешния ден е невероятно да се потвърди. А и е необикновено върховен офицер от британската разследваща работа да изяснява на принцесата на българския социализъм какво са „ видели “ при шпионирането на страната, ръководена от татко й.

Какви са обстоятелствата?


В началото на 1981 година именитият в Странджа иманяр Мустафа занася антична на тип карта от ярешка кожа при Ванга с молба пророчицата да разкрие тайната, която крие. Иска за нея да научат в Политбюро, тъй като разгадаването й съгласно него е от стратегическо значение за страната, съдбоносна е и за целия свят. Роднините на пророчицата уреждат това. Думата й тежи по върховете.

Мустафа с картата си стига до Людмила Живкова, ръководител на Комитета за просвета, духовна щерка на българската Касандра. Нейното въображение е пленено, търсещата й натура е превзета от описа му, силата й се насочва към разрешаването на загадката. А това е нелека задача даже за нея.

Тази околност тогава е част от конфиденциален боен обект, а съгласно Ванга крие

тайната на тайните


За Людмила по това време няма невъзможни неща. Все отново е щерка на Първия. Приумици, които за всеки различен могат да бъдат единствено в областта на фантазиите и фантазиите, стават действителност.

Решаващи за основаването на експедиция са думите на Ванга, която споделя, че там в действителност се крие огромна антична загадка. Изпада в транс след допира с картата, „ вижда “ мъже, пристигнали от Египет в доста антични времена, и ги разказва – високи и стройни, с дълги черни коси и маски на лицата.

„Картата сочи място, на което има гроб на жена, тя държи скиптър от чужд метал“, подрежда ясновидката. До него се стигало по път, който минава около античен храм и светилище. Пророчицата приказва и за незнайна книжовност, чиито знаци са изписани навътре в каменен ковчег. Това е историята на света за 2000 години обратно, че и за още толкоз напред, схващат от думите й.

Този саркофаг е прикрит в нашите земи от хора, които са от Египет. Вървели са с камили. Имало е плебеи, воини и огромни началници, споделя тя, а околните й я слушат с притихнал мирис.

Пророчицата вижда по какъв начин „ една нощ при цялостна мрачевина и безмълвие ковчегът е спуснат и покрит с доста пръст, а хората, които са взели участие в тая работа, откакто я свършили, са

безмилостно избити


„ Така тайната е запечатана с потоци почтена кръв, покрита с тонове пръст, с цел да дочака времето, когато ще бъде разкрита “, твърди Ванга. Ясновидката упорства, че мястото е свещено, с мощна сила и не би трябвало да се пипа. Като в никакъв случай Людмила не послушала пророчицата. Организира и изпраща загадка експедиция на Мишкова равнища, отпред с довереника си Кръстю Мутафчиев, да търси гробницата на Бастет, като същинската цел е маскирана под някаква обтекаема дефиниция за египетската връзка на траките.

Експедицията работи с голям възторг. До скорошната гибел на настойничката си. И до ден-днешен никой не споделя публично какво са намерили. Остават единствено клюки, документите я няма.

Осъждат стремително участниците в експедицията


След гибелта на Людмила експедицията е отзована и против членовете й стартира конфиденциален правосъден развой, прочут като Дело № 1 за 1982 година, наказателно дело от общ темперамент против длъжностни лица – за присвоявания и валутни закононарушения. Нищо че разноските са подписвани единствено от Живкова, делото, гледано от състав на Върховния съд на Народна република България, приключва с тежки присъди. Провежда се стремително – започва на 4 март 1982 година, с цел да завърши след 18 дни. Ръководителят Кръстю Мутафчиев, до тогава началник на работа „Културно наследство“ към Политбюро и Централен комитет на Българска комунистическа партия, е наказан на 20 години затвор, като изтърпява дейно 8 от тях. Книгите, които оставя, градят забавни, само че недоказуеми хипотези. В „Хомо сапиенс за произхода на хомо сапиенс“ написа, че след гибелта на богинята Бастет тялото й е пренесено до Странджа по море. Уверява, че тя е антична фараонка, която е обожествена. И че до момента в който той е в пандиза, копането продължава, този път по заповед на шефа на Министерство на вътрешните работи Димитър Стоянов. После всичко е бетонирано.

Фараон и сановник се явяват на търсачите


Племенницата на Ванга Красимира Стоянова, която около този случай взема решение да се посвети на египтологията, споделя за прекарването си в планинската околност, която й показва пророчицата, описвайки я най-подробно. Заръчва да отиде на 5 май поради особената класификация на небесните тела и луната. Тя посещава местността навръх този ден с другари и откриватели.

Това, което се случва, е разказано в книгата на Стоянова „Ванга“: „…няколко минути по-късно южната гладка страна на скалата, пред която стояхме, светна някак от вътрешната страна като екран на тв приемник и измежду планинската мрачевина тя се открои в светлосиво. И момент по-късно се появиха в открояващ се бял цвят… две фигури. Бяха големи и заемаха съвсем цялото осветено пространство. Фигурите се виждаха толкоз отчетливо и се открояваха по този начин релефно, че имах възприятието по какъв начин всеки миг могат да се отлепят от стената и да тръгнат към нас… Отляво на стената на напред във времето в цялостен растеж стоеше възрастен мъж, по-скоро дъртак, с дълга до земята тога и дълга до раменете коса. Лявата му ръка беше отпусната по тялото, а в дясната, протегната напред, държеше някакъв предмет, нещо като топка кръгло, само че не беше топка, по-скоро някакъв чужд апарат. На по-заден проект, само че нагоре и по-вдясно, стоеше втора фигура. Не знам за какво, на мен ми замязя на фараон. Това беше млад мъж, който седеше в нещо като кресло, с прибрани един до различен и спуснати надолу крайници и ръце“.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР