Снимка на баба, която държи коза и плаче в истинска

...
Снимка на баба, която държи коза и плаче в истинска
Коментари Харесай

Тази СНИМКА разплака цяла България! Толкова много мъка и страдание… Тези хора нямат страх от бога!

Снимка на баба, която държи коза и плаче в същинска мъка обиколи за часове интернет пространството. Гениалният и прочувствен кадър е изработен от Даниел Стефанов и отразява неописуемата болежка на една жена, която знае, че на другия ден цялото й стопанство ще бъде изтребено.



“Баба Дора…от няколко дни плаче, не може да спре… и на следващия ден ще плаче…може би за последно. Живее с 30-те си козички и още толкоз ярета, всички си имат имена, Гергана, Тодорка…. това са децата ѝ… не стопира да им приказва, за тях живее, с тях става и с тях ляга… тази нощ за последно… на следващия ден ще бъдат евтанизирани… всичките към 60 нейни ЗДРАВИ деца, с които тя живее и с които се изхранва. От на следващия ден баба Дора ще е празна…

Толкова болежка, сълзи и тъга видях днес… най сложната ми снимка… баба Дора искаше да я снимам…плаках..”, признава създателят на фотографията. От няколко дни в Странджа тече умъртвяване на животни от селски стопанства. Причината – хипотетична болест с чума. Дори и единствено едно животно да бъде диагностицирано с това заболяване се евтанизират всички в огромен радиус. “Все още не е изрично открит източникът на инфекцията на чумата по животните.

Най-вероятно повода е незаконна търговия или неспазени мерки”. Това сподели министърът на земеделието Румен Порожанов в Народното събрание в отговор на въпрос за избиването на животни в Странджа планина поради случаи на чума. Той акцентира, че става дума за чума по дребните преживни животни и не предстои на лекуване, само че не е рискова за хортата. “Болестта се предава главно посредством директен контакт на животните. Инкубационният интервал варира от една до три седмици.Там, където заболяването се явява за първи път, протича остро и с висока температура над 41 градуса”, добави Порожанов. Министърът сподели още, че заради чумата са били евтаназирали общо 1946 дребни преживни животни в двете първи установени огнища в село Воден и село Кости. Ограниченията за търговия с дребни преживни животни и артикули от тях остават за общините Болярово и Елхово в област Ямбол, както и за общините Царево, Малко Търново, Средец, Приморско и Созопол.

Пострадалите аграрни стопани в засегнатите общини на област Ямбол и област Бургас ще плучат отплата – компенсирани с 25 лева поради неосъществените продажби на мляко. Те обаче обаче стачкуват и желаят компенсацията да бъде 40 лв.. “Това ни е един от разногласията с протестиращите овцевъди през днешния ден. Те желаят да има 40 лева отплата, което считаме за нереалистично”, сподели министърът. “Всяка седмица се извършват клинични прегледи за разкриване на отклонения от здравия вирус, както и във всички обекти с дребни преживни животни в общините по границата с Турция”, каза той. Порожанов сподели още, че идната седмица ще стартира и изплащането на компенсациите за притежателите на евтанацираните животни в Кости и Воден.

“Мисля, че компенсациите са цени, които са извънредно рационални. По най-бързия метод ще организираме оценката и на животните, които за жалост през тези дни би трябвало да бъдат евтанизирани”, изясни той.

“Средната за овцете, които са по селекционен надзор цена, която се получава за обезщетение е 225 лева За овцете, които не са по селекционен надзор, оценката е по разпоредба. Вчера я върнах за проверка, с цел да бъдат предпазени потърпевшите животновъди. Средната стойност няма да бъде по-малко от 150 лева “, разясни министър Порожанов. Той сподели още, че за евтаназираните овце майки и кози майки ще бъдат изплащани и 25 лева

Първоначалната оценка е била за 20 лева „ Пострадалите аграрни стопани в засегнатите общини на област Ямбол и област Бургас ще бъдат обезщетени посредством минималната помощ de minimis в размер на 25 лева за овце майки и кози майки. Ставките са образувани на база прогноза, неосъществен излишък сурово мляко по междинна пазарна цена “, сподели министърът. По думите му първичната оценка е била 20 лева на животно, само че са решили 25 лева

Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР