В пика на розобера розоварните са препълнени и не могат

...
В пика на розобера розоварните са препълнени и не могат
Коментари Харесай

Тазгодишният розобер - ниски изкупни цени и свръхпроизводство

В пика на розобера розоварните са претъпкани и не могат да преработват добитите свръхколичества розов цвят. Някои от розоварните са оповестили нулева година. В тазгодишната акция изкупните цени на розовия цвят са три пъти по-ниски спрямо миналогодишните. Това е повода розопроизводителите да стартират всеобщи митинги, които ще имат своя пик на празника на розата, когато ще бъдат блокирани всички пътища към Карлово.

Зара Клисурова, ръководител на Съюза на производителите на етерично-маслени култури, изясни пред „ Хоризонт, че през последните години цените са били доста високи, което е подтикнало хората да основат розови насаждения, до момента в който в един миг се е получило свръхпроизводство на розов цвят. Проблем съгласно Клисурова са количествата неосъществено розово масло от предходната година, заради което тази година количеството на изкупувания розов цвят от розоварните е по-малко:

„ За първа година предходната година беше получено свръхпроизводство. При естествена реализация на три тона розово масло беше създадено пет тона розово масло. Явно не са имали задоволително пазари, с цел да могат да осъществят продукцията. “

В момента цените се движат сред 2.20 и 1.60 за кг. Миналата година цените са варирали сред 5.50 и 6, тук-там 7 лв. за кг, което Клисурова дефинира като нереално високи цени.

„ При цена 2.50, с която започва розовата акция, един лев на розоберач (тъй като не желаят да берат под 1 лев всички розоберачи), при един лев себестойност на произвеждане на декар роза, остават 50 стотинки за производителя. Този човек, който цяла година се труди, би трябвало да има по-добра облага. При цена 2.20, неговата облага е 20 стотинки.А при цена 1.60 – 1.80 той изобщо е на минус, на алено. “

Ако акцията продължи по този начин ще се стигне до премахване на огромни площи с розови насаждения. И сега остава необран розов цвят, тъй като пунктовете имат квота за деня, описа още Зара Клисурова.

Производителите подозират картелно съглашение. Те стартират серия от митинги, като на 26 май ще затворят всички подходи към Карлово. Сезиран е ръководителят на Народното събрание с молба за привикване на комисията по земеделие. До този миг обаче розопроизводителите нямат противоположна връзка.
Още информация по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР