Общинската администрация подгони собствениците на кафенета, ресторанти и сладкарници за

...
Общинската администрация подгони собствениците на кафенета, ресторанти и сладкарници за
Коментари Харесай

Страшни глоби грозят заведенията за незаконна музика

Общинската администрация подгони притежателите на кафенета, заведения за хранене и сладкарници за противозаконна музика. В императивните писма, подписани от зам.-кмета Розалин Петков, се показва, че в период до 31 май всички притежатели на заведения би трябвало да подават договорите си за музикални права. Ако обектите не показват документите в точния момент, ги грози санкция от най-малко 2000 лв.. Горната граница е 10 000 лв..

По закон всеки обект, в който звучи музика, би трябвало да има специфичен лиценз. Това се отнася от хотели, магазини, спортни зали, казина до дребни ателиета и дюкянчета. От началото на годината на общините в България бе вменено задължението да обикалят и наблюдават за противозаконна музика. Кметовете имат интерес от това, тъй като съгласно промени в Закона за авторското и сродните му права 50% от събраните суми ще влизат непосредствено в бюджетите на локалните администрации. Досега тези функционалности се изпълняваха от няколко души в Министерство на културата. Пет или шест специалисти бяха длъжни да обследват над 100 000 заведения в цялата страна, описа преди няколко месеца Момчил Даскалов от " Музикаутор " на среща с пловдивските членове на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите.

От Нова година насам общинските чиновници са длъжни да ревизират комерсиалните и туристическите обекти минимум един път годишно.

= Ценоразпис =

Цената за музикален лиценз по заведения зависи от броя на столовете /около 3 стотинки дневно за един стол/, а по хотелите - от броя на леглата /1 стотинка дневно за легло/. Ценоразписът за търговски обекти е на база площ - към 3 стотинки дневно се падат на 10 кв. м комерсиална повърхност.

= Писма =

Писмата от Община Пловдив идват до притежателите на заведения с " противоположна квитанция " против персонален автограф на получателя. Това се прави, с цел да няма " неполучили и неразбрали ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР