Стара Загора. Във връзка с актуализацията на Инвестиционната програма на

...
Стара Загора. Във връзка с актуализацията на Инвестиционната програма на
Коментари Харесай

Стара Загора: Актуализацията на Инвестиционната програма на Общината дава опция за прилагане на енергийна ефективност на жилищни сгради

Стара Загора. Във връзка с актуализацията на Инвестиционната стратегия на Община Стара Загора се организира осведомителна акция " Енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания “ по Инвестиционен приоритет " Енергийна успеваемост в административни и жилищни здания " по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма " Региони в напредък " 2014-2020 година Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Целта на събитието бе показване пред жителите на условията и стъпките за подаване на Проектни фишове, Заявления за интерес и финансова помощ от сдруженията на притежателите на многофамилни жилищни здания. Приемането на документите ще започва при започване на месец септември.
„ Община Стара Загора извършва Инвестиционна стратегия в размер на над 52 млн. лв. по предпочитани посоки – възстановяване на градска среда, на просветителна и пътна инфраструктура, на градски превоз, на обществени жилища, както и включване на ограничения за енергийна успеваемост в разнообразни по вид здания “, сподели по време на срещата с жители и медии Георги Симеонов, шеф на Дирекция „ Устойчиво развиване и евроинтеграция “. „ Държа да подчертая две доста значими неща –първо, че Сдруженията на притежателите (СС), които са били утвърдени и имат подписани контракти за използване на ограничения за енергийна успеваемост по Националната стратегия за саниране на блокове нямат право да аплайват за включване и в тази, както и второ – това, че жилищна постройка е кандидатствала за включване в Инвестиционната стратегия не дава гаранция, че ще бъде утвърдена за реновиране и саниране “, сподели още той.
По време на осведомителното събитие бяха показани в детайли критериите, както и редът за събиране и подаване на документите. „ Имат право да аплайват Сдруженията на притежателите, основани по реда на член 25, алинея 1 от ЗУЕС “, добави Симеонов. Той изясни още, че възможни за енергийно възобновяване са многофамилни солидни жилищни здания, които са проектирани преди 26 април 1999 година и са отвън обсега на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. Друго изискване е да бъдат до 35 независими обекта (съгласно Приложение Н към насоките за кандидатстване), в това число с жилищно предопределение, строени по промишлен прийом: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство), ППП (пакетно-повдигани плочи), ЕПК (едроплощен кофраж), пълзящ кофраж и разновидностите им. Подчертано бе още, че по програмата могат да бъдат актуализирани само цели здания.
„ Допустимите за финансиране действия са по градивно възстановяване/усилване на постройката, които са предписани като наложителни за постройката в техническото проучване, както и по осъществяване на ограничения за енергийна успеваемост. По външните сградни ограждащи детайли се включва замяна на дограма (прозорци, порти, витрини и др.) и топлинно уединяване на външните ограждащи детайли “, сподели още шефът на общинската дирекция „ Устойчиво развиване и евроинтеграция “. Той акцентира, че СМР по общите елементи на многофамилните жилищни здания, които обгръщат ремонт на покрив, замяна на асансьори, ремонт на стълбищна клетка, площадки, коридори - могат да бъдат финансирани единствено в случай че постройката реализира минимум клас на енергопотребление „ С “ и най-малко 60% енергийни спестявания.
На осведомителната среща участваха още зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, ръководителят на Общинския съвет Таньо Брайков, специалисти от отдел „ Устойчиво развиване и евроинтеграция “, десетки жители.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР