© Красимир Юскеселиев Още по темата Цената на петрола мина

...
© Красимир Юскеселиев Още по темата Цената на петрола мина
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Цената на петрола мина 80 $ за пръв път от 2014 година

Международната организация по енергетика предизвести, че високите цени могат да се отразят отрицателно на потреблението
17 май 2018
Европейски Съюз обнови две наставления за енергийна успеваемост на постройките

Въвежда се знак за това какъв брой " умна " е една постройка
14 май 2018
Калифорния ще е първият щат, изискващ слънчеви панели върху новите домове

Целта е спестената сила от потребителите да компенсира за по-високите разноски за строителство
13 май 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Кабинетът предлага да се търсят благоприятни условия за създаване на АЕЦ " Белене "

Само за 4 дни опцията за обновяване на плана АЕЦ " Белене " се материализира от общи приказки в държавно решение. В събота (12 май) министър председателят Бойко Борисов разгласи, че до няколко седмици в Народното събрание ще бъде импортирано предложение за анулация на мораториума върху атомната централа. След това в понеделник (14 май) енергийният министър Теменужка Петкова съкрати периодите и даде обещание до няколко дни да показа отчет с оферти по какъв начин да бъде оползотворено оборудването за АЕЦ " Белене ". Но още в сряда (16 май) Министерският съвет утвърди въпросния документ и го изпрати за разглеждане в Народното събрание.

Бързането на властта е поради декларирания от Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) капиталов интерес към плана АЕЦ " Белене ". Това стана по време на провелата се предходната седмица среща със заместител министър-председателя Томислав Дончев. За да стартират договаряния с китайците обаче, е належащо да се анулира решението на Народното събрание от 2012 година, с което са блокирани всички дейности по реализацията на втората атомна централа в България.

Одобреният в този момент отчет би трябвало да послужи като мотив за диспути и възможна анулация на остарялото решение за блокиране на плана.

Депутатите завършиха безславно със сагата ЧЕЗ

Народното събрание не съумя да открие отговор на най-важните въпроси към договорката за сдруженията на CEZ - кой дава парите на " Инерком България " и стои ли някой зад притежателя на компанията Гинка Върбакова. Специално основаната за задачата краткотрайна парламентарна комисия съгласно Делян Добрев е " излязла ялова " и не е съдействала с никаква нова информация, нито е предложила нещо, което към този момент да не е било обсъждано или одобрявано.

" Председателят на комисията Жельо Бойчев беше доста деен. Поздравявам го, тъй като в действителност доста се остаряла, само че просто нямаше какво повече да се направи ", сподели Добрев от трубината. На последното съвещание на краткотрайната комисия самият Бойчев също призна, че резултатите от активността й не са приемливи.

Депутатите въпреки всичко одобриха в четвъртък без гласовете на Движение за права и свободи отчета на комисията от двумесечната й работа, въпреки включените в него решения да са официални и да нямат директно отношение с продажбата на " ЧЕЗ Разпределение ", " ЧЕЗ Електро ", ЧЕЗ Трейд " и другите български сдружения от групата.

" Булгаргаз " изиска природният газ да нарастне с над 15% от 1 юли

Държавната компания " Булгаргаз " разгласи на уеб страницата си, че предвижда цена на природния газ за третото тримесечие на годината от 418.59 лева за 1000 куб. м без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. В съпоставяне с настоящата в този момент цена това съставлява нарастване от 15.69 %. " Прогнозната цена на природния газ регистрира въздействието на ценообразуващите фактори към 10 май 2018 година и е неокончателна ", прецизират още от сдружението, чието дефинитивно предложение ще бъде импортирано в КЕВР на 8 юни.

Според условията на Закона за енергетиката месец преди да подаде заявление за смяна в цените пред Комисията за енергийно и водно контролиране, " Булгаргаз " ЕАД би трябвало да разгласи обществено желанията си. А повода цената да се трансформира толкоз постоянно съгласно регулатора е, че " все още на пазара на природен газ не са налице в действителност предпоставки за образуване на конкурентна среда ".

НЕК регистрира първа годишна облага след 2012 година, само че остава в неприятно финансово положение

Националната електрическа компания (НЕК) е приключила 2017 година на чиста облага (6.9 млн. лева.) за пръв път от 2012 година насам. За първото тримесечие на 2018 година финансовият резултат преди налози също е позитивен - 72.8 млн. лв.. Въпреки това компанията остава в извънредно тежко финансово положение. Непокритата загуба от предходните интервали е близо 1.2 милиарда лева, а като цяло цената на настоящите пасиви на сдружението надвишава тази на активите с 562 милиона.

" НЕК продължава да изпитва дефицит на парични средства и усложнения при погасяването на отговорностите си ", написа в доклада за първото тримесечие на годината. Тенденцията пък е индикаторите да се влошат, защото през пролетните месеци потреблението на електрическа енергия понижава доста, а в това време се усилват изкупуваните количества ток от ВЕИ, респективно разноските свързани с тях.

Започнаха договарянията за новите добавки за зелена сила

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) стартира да разисква по какъв начин да компенсира производителите на зелена сила поради излизането им на свободния пазар. Според поправките в Закона за енергетиката и Закона за силата от възобновими източници, които бяха оповестени в Държавен вестник на 8 май, ВЕИ би трябвало да стартират да продават сила на борсата от 1 юли. Крайният период е 1 януари 2019 година

С смяна в наредбата за контролиране на цените на електрическата сила КЕВР ще дефинира метода на пресмятане на наградата, която 147-те производителя ще получават.

Развод на 20-ата година

Правителството ще желае преустановяване на договорите за изкупуване на електрическа енергия от така наречен американски ТЕЦ-ове, а с вложителите ще се търси съглашение за еднократна отплата. Това, наподобява, е определената тактика за договаряния, която ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев разгласи пред БНР през седмицата: " Договорите би трябвало да се скапват, да ги няма и тези централи би трябвало да продават силата си на свободен пазар, по този начин както всички други. Моята прогноза е, че това ще се случи до края на годината. "

И макар че Добрев е представител на ръководещата партия, типично в стила на ГЕРБ остана неизясненост дали думите му отразяват позицията на държавното управление. И до каква степен тази позиция е последна.

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР