Нашите предци създадоха Българското книжовно дружество, водени от благородната кауза

...
Нашите предци създадоха Българското книжовно дружество, водени от благородната кауза
Коментари Харесай

Румен Радев: БАН се гордее с учените си

" Нашите предшественици сътвориха Българското книжовно сдружение , водени от благородната идея да основат " едно средоточие на българските интелектуални сили ", което да изведе народа ни по пътя на " истинната цивилизация и прогрес ". Тази морална мощ и предвидливост на българската интелигенция от това време - да основе своето сдружение още преди да има българска страна, да сложи науката в основата на пътя към свободата и напредъка, е здравият генетичен код на Българска академия на науките. Това съобщи президентът Румен Радев, който участва на тържествения концерт-спектакъл " 150 години Българска академия на науките ". По думите на президента Академията и през днешния ден може да се гордее със своите научни институти и учени, които са народен капитал, предназначен да отваря вратите на България към света.

По случай 150-годишнината на Българска академия на науките Румен Радев поздрави учените и връчи почетния знак на президентът на ръководителя на Академията учен Юлиан Ревалски. Отличието е за цялостния принос на институцията за развиването на науката и дейната ѝ активност, за развиване на всички области на живота, както и за изключителната ѝ роля за запазването на материалното и нематериално културно историческо завещание на България.

В изявлението си Румен Радев уточни, че актуалната просвета изисква от ден на ден запаси и младите български учени избират нерядко непознати институти, научни центрове и лаборатории, където да осъществят своя капацитет и теоретичен принос. А там, където няма мощно обучение, където не се развива водеща просвета и то добре финансирана, не може да има и мощна стопанска система, стопанска система на високата добавена стойност и висок догонващ резистентен ритъм на икономическо развиване.

По думите на президента устойчивото развиване изисква през днешния ден отмерено систематизиране на просветителната и научна инфраструктура. " Независимо от количеството на еврофондовете ние в никакъв случай няма да реализираме икономическо и обществено доближаване сред Северна и Южна, сред Източна и Западна Европа, в случай че качественото обучение и водещата просвета са съсредоточени в тесни географски граници ", добави президентът.

Днес, век и половина след учредяването на Българска академия на науките, България продължава да се нуждае от своята Академия. От един съвременен, дръзновен, отворен към света център и мотор на нравствен и веществен прогрес , уточни още Румен Радев. " Нуждаем се от вас - нашите интелектуални апостоли и визионери, които да работите по този начин, че нашето общество да се развива, а нашите жители да живеят по-добре и то с национално самочувствие ", акцентира още президентът в приветственото си слово по случай тържественото отбелязване на 150-годишнината на Българската академия на науките.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР