Красимир Каракачанов и Волен Сидеров вече играят съвсем открито срещу

...
Красимир Каракачанов и Волен Сидеров вече играят съвсем открито срещу
Коментари Харесай

Ревизоро предлага приватизационна амнистия за Домусчиев. Ползи ще има и Пеевски

Красимир Каракачанов и Волен Сидеров към този момент играят напълно намерено против Валери Симеонов

© Анелия Николова Още по тематиката
Маневри натясно вдясно

Съюз на демократичните сили смени водача си и пое курс към папагалски антилиберализъм
13 юли 2018
Спорният закон за горивата се придвижва към пленарна зала

На взаимно съвещание на бюджетната и енергийната комисия планът получи тил и от ГЕРБ
31 май 2018 Скандалите в " Обединените патриоти " за закона за горивата и обвиняванията в лобизъм в интерес на огромните петролни компании на вицепремиера Валери Симеонов към съдружните му сътрудници от Вътрешна македонска революционна организация и " Атака " към момента не са отшумели и към този момент се задава нова драма в по-малкия сътрудник от ръководещата коалиция. Този път за лобизъм в интерес на предприемача Кирил Домусчиев.

Накратко: народен представител от " Атака " предлага приватизационните задължения за купувачите да са за максисмум 5 години. А часове по-късно Емил Димитров - Ревизоро предлага това да е годно и за към този момент подписани контракти.

Действие със задна дата е противоконституционно, само че отвън това любопитно е кого би обслужила поправката. Тъй като от дълго време няма приватизация, действително текстът е за три огромни покупко-продажби (подробности в карето): " Булгартабак ", свързван с депутата Делян Пеевски, купувачът на киноцентъра в Бояна (който разгласи медийно партньорство с Пеевски), и упоменатият към този момент Домусчиев, който дължи неустойки за БМФ.

Последното е персонална борба на Симеонов и по тази причина вижда лобизъм от страна на сътрудниците си. Той пък в този момент е обвиянаван от " Атака " в спор на ползи за предложение за телеком мрежите.

Кой от " Обединените патриоти " лобира за Домусчиев

Часове откакто от кабинета на вицепремиера Валери Симеонов оповестиха в четвъртък, че Арбитражният съд е прекратил делото по настояването на Параходство " Български морски флот " (БМФ) за смяна на приватизационния контракт, водачът на НФСБ упрекна съдружния си сътрудник " Атака " в лобизъм в интерес на притежателите на сдружението братята Кирил и Георги Домусчиеви. В предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия същата вечер Симеонов заяви, че народен представител от " Обединените патриоти " е внесъл в Народното събрание две оферти за промени в Закона за приватизацията и следприватизационния надзор, с които отговорностите по приватизационни покупко-продажби на братята Домусчиеви, които възлизат на над 55 млн. лева, да бъдат опростени. " В същия ден, в който е получено решението на арбитражния съд в Агенцията за приватизация, са импортирани две оферти, с които тези отговорности да бъдат опростени. ", съобщи Симеонов. Той не пожела да каже името на депутата и от коя от другите две партии в " Обединените патриоти " - Вътрешна македонска революционна организация или " Атака " е той.

Едното предложение е на " Атака "

Става въпрос за народния представител от " Атака " Николай Александров. В понеделник той е внесъл предложение в законопроекта за приватизацията, което планува характерните отговорности на приватизираното сдружение, директно свързани с предмета му на активност, да не могат да бъдат вменени на купувача за период от повече от пет години. Според текста на предлагането това няма да важи за отговорностите за опазване на седалището на приватизираното сдружение, предмета на активност и отговорностите за вложения и трудова претовареност.

Пред " Капитал " Николай Александров отхвърли предлагането му да е обвързвано с прекратяването на арбитражното дело за Параходство " Български морски флот ". Той изясни, че повода да внесе предлагането е това, че при приватизацията на обещано дружество в приватизационния контракт се включват характерни отговорности към купувача с задължения за тяхното осъществяване, само че на процедура не се извършват. " В в този момент настоящия закон няма период и той се дефинира по преценка на Агенцията за приватизация. А с изключенията, които планува текстът на предлагането - отговорностите за опазване на седалището, предмета на активност, отговорностите за вложения и трудова претовареност ще подсигуряваме тези условия да участват наложително в приватизационния контракт и за тяхното осъществяване да няма период ", сподели той.

На въпроса за какво внася в този момент това предложение откакто има мораториум върху приватизационните покупко-продажби, натрапен от държавното управление и Народното събрание, Александров отговори, че в този момент се вършат промени в Закона за приватизацията, а повода да внесе поправката в понеделник е, че тогава изтече срокът за внасянето на оферти сред първото и второто четене на законопроекта. " Ако се одобри, това предложение ще важи за бъдещи приватизационни контракти, а не за такива, които към този момент са подписани. ", сподели Александров. Той отхвърли да е внасял друго предложение по законопроекта, с което препоръчаната смяна да важи със остаряла дата.

" Атака " също упрекна НФСБ в лобизъм

Александров позволи, че офанзивата на Валери Симеонов към него е за друго предложение, което той е направил в четвъртък по измененията в Закона за устройство на територията, които бяха импортирани от група народни представители от НФСБ. То планува без строително позволение да се поставят кабелни и електросъобщителни мрежи. " Предложих този текст да отпадне, тъй като считам, че това касае най-много вицепремиера. Да притежаваш компания (Симеонов е притежател на бургаската кабелна телевизия " СКАТ " ), която популяризира телевизия и интернет - ето това към този момент е лобизъм. ", сподели Александров.

Помолен за коментар Валери Симеонов повтори, че в Народното събрание има импортирани две оферти за промени в Закона за приватизацията и едното от тях е за действието на закона със задна дата и в интерес на Домусчиев. " Попитайте Александров какво го е предиздвикало да се загрижи за приватизаторите и да внесе това предложение в последната минута в деня, в който излезе решението на Арбитражния съд по делото за Параходство " Български морски флот ", сподели Симеонов. Депутати от НФСБ обясниха, че предлагането на Александров е импортирано малко откакто в Агенцията за приватизация е получено решението на Арбитражния съд, а в късния следобяд е импортирано второ предложение, което дава опция предлагането на Александров да важи със задна дата за към този момент подписани приватизационни контракти. Депутатите от партията на Валери Симеонов настояват и, че Алекснадров не е съгласувал с тях предлагането си преди да го внесе в деловодството на Народното събрание.

Другото предложение е на Вътрешна македонска революционна организация

Все отново се оказа, че има импортирано второ предложение, единствено че негов вносител е депутатът от гражданската квота на Вътрешна македонска революционна организация Емил Димитров - Ревизоро, с който Симеонов влезе в преден конфликт за закона за горивата като го упрекна в лобизъм и в другарски връзки с генералния шеф на " Лукойл България " Валентин Златев. То планува член 32 в (предложението на Александров) от законопроекта да се ползва и за подписани приватизационни контракти, които към датата на влизане в действие на закона няма непогасени заплащания за неустойки за неизпълнени през първите пет години следприватизационни отговорности. За Кой е? При БМФ уговорките в приватизацията са 10-годишни, т.е. в това число тази година. От уеб страницата на Агенцията за приватизация се вижда, че клаузите за вложенията и чиновниците не са били изпълнявани години наред. Собственикът на флата - братята Домусчиеви, опита да ги анулира през арбитраж, само че не съумя. Според регистъра на Агенцията за приватизация контролът над " Булгартабак " не е завършил. Няма регистрирани интервали и по остарели задължения от преди 2-3 години - като изкупуване на тютюн, хонорари и други. Те са пет годишни и са изтекли 2016 година, само че не са регистрирани от организацията като изпълнени. Отделно до 2021 би трябвало да се резервира предметът на активност, което от ден на ден не е годно за холдинга. Другият печеливш от текстовете би бил купувачът на " Бояна филмс " - " Ню имидж ", който наскоро разгласи, че ще купи половината от капитала на вестникарските сдружения на Пеевски. Сделката за " Бояна филм " е от далечната 2006 година, само че има ангажимент да не се продава земята на киноцентъра 20 години, като даже има ипотека в интерес на страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР