Нови начини за изследване на Слънцето ще използват български учени

...
Нови начини за изследване на Слънцето ще използват български учени
Коментари Харесай

Пълното слънчево затъмнение: Наши учени ще експериментират при наблюдението му от Чили

Нови способи за проучване на Слънцето ще употребяват български учени при цялостното затъмнение това лято. Те ще следят явлението от пустинята Атакама в Чили, оповестява bTV.

Когато Луната застане сред Слънцето и Земята се получава слънчево затъмнение. Тази година цялостната му фаза ще настъпи на 2 юли, а едно от най-хубавите места за наблюдаване ще бъде пустинята Атакама в Чили. Там ще работи експедиция от български астрономи.

„ Нашата експедиция към този момент наброява 8 индивида, най-вероятно ще имаме и сътрудници, които ще се причислят към нас на територията на Чили ”, изясни доктор Никола Петров от Институт по астрономия с обсерватория „ Рожен ” към Българска академия на науките.

Пълните затъмнения дават опция за проучвания на слънчевата корона и процесите свързани с нея. Българските астрономи ще бъдат оборудвани със специфични камери и високочувствителни уреди за своите опити.

„ Да можем да установим доста бързи въздушни промени – назовават се атмосферни сцинтилации на земната атмосфера, които са пък директно свързани с резултата „ бягащи сенки ”. Този опит е извънредно нов, за първи път ние ще го създадем, пък и сякаш сътрудниците по света не са го правили по този метод ”, сподели още доктор Петров.

Експедицията ще да помогне за изясняване на тези физични процеси от слънчевата интензивност.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР