Свободно придвижване на хора, стоки, услуги и капитали между Сърбия,

...
Свободно придвижване на хора, стоки, услуги и капитали между Сърбия,
Коментари Харесай

Проведе се лидерска среща на Западните Балкани за Балкански ЕС

Свободно напредване на хора, артикули, услуги и капитали сред Сърбия, Албания и Северна Македония от 2021 година. За това се договориха през днешния ден в Охрид президентът Александър Вучич и министър председателите Еди Рама и Зоран Заев. Те приканиха и останалите страни от Западните Балкани да се причислят към самодейността им, а Европейски Съюз - да огледа на нея като позитивен знак за евроинтеграцията на района.

Гражданите на Сърбия, Албания и Северна Македония да минават общите граници единствено с персонални карти с автоматизирано право на работа, " бързи гранични писти " за камионите с товари, уеднаквяване на стандартите за храните, признание на дипломите.

Това планува контрактуваното в Охрид.
Зоран Заев, министър-председател на Северна Макдеония: Вярвам, че изпращаме доста положително обръщение към страните членки на Европейски Съюз - че при задълбочаването на съдействието ни би трябвало да извърнат още по-голямо внимание на нашия район и да дадат опция за ускорение на процеса на интеграцията му в Европейския съюз.
Президентът на Сърбия Александър Вучич означи, че без значение дали Европа ще реши да одобри Западните Балкани, е значимо споровете и омразата да бъдат сменени с по-добър живот за хората в района. Вучич отхвърли спекулациите, че се пробва да съживи Югославия.

Босна и Черна гора занапред ще вземат решение дали да се причислят към балканския " Мини Шенген ", а Косово знаково отсъстваше от Охрид.

Президентът Хашим Тачи съобщи от Прищина, че не желае да заменя Европейския съюз и НАТО с районна самодейност, в която така и така няма смисъл да взе участие поради отхвърли на Сърбия да признае независимостта на Косово.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР