Одобрен е отчет по плана за действие за присъединяването ни

...
Одобрен е отчет по плана за действие за присъединяването ни
Коментари Харесай

Правителството одобри отчета по плана за присъединяването ни към ERM II и Банковия съюз

Одобрен е доклад по проекта за деяние за присъединението ни към ERM II и Банковия съюз и следващи задължения по-късно, оповестиха от Министерския съвет след днешното постоянно държавно съвещание.

Правителството утвърди доклад по Плана за деяние, включващ ограничения в отговор на желанията на Република България за присъединение към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз, както и следващи задължения след присъединението, като е възложен мандат на министъра на финансите да договаря по тях.

Това решение на държавното управление е продължение на изпратеното на 29 юни 2018 година публично писмо от министъра на финансите и шефа на Българска национална банка за присъединяване на страната ни в Единния контролен механизъм (ЕНМ) посредством определяне на тясно съдействие с Европейската централна банка по смисъла на Регламент (ЕС) № 1024/2013 и за желанията ни за кандидатстване във Валутния механизъм II , което получи и политическата поддръжка на еврогрупата.

Отчетът по Плана дава информация за осъществяването на ограниченията в региона на : усилване на рамката на надзора в банковия бранш, възстановяване на макропруденциалната рамка, усилване на надзора върху небанковия финансов бранш (пенсионни фондове и застрахователни дружества); възстановяване на рамката за несъстоятелността, усилване на рамката за битка с изпирането на пари и модернизиране на рамката за ръководство на държавните предприятия.

Одобрени са и следващи задължения, които страната ни следва да извършва след присъединението си към ERM II и Банковия съюз. Те са в региона на небанковия финансов бранш, рамката за ръководство на държавните предприятия , рамката по несъстоятелността и рамката за битка с изпирането на пари. Изпълнението на последващите задължения ще бъде част от изискванията за последващото ни приемане в еврозоната и въвеждане на еврото след осъществяване на всички критерии за конвергенция, в сходство с член 140 от Договора за действието на Европейския съюз.

Предстои да бъдат извършени договаряния по тези следващи задължения с европейските сътрудници , в това число и с членовете на еврогрупата и представителите на Дания. Одобрено е съглашението за гаранции по европейския финансов инструмент SURE.

Правителството утвърди плана на Споразумение за гаранции, според член 11 от Регламент (ЕС) 2020/672 на Съвета от 19 май 2020 година, за основаване на Европейски инструмент за краткотрайна поддръжка за намаляване на рисковете от безработица при изключителни условия в резултат на експлоадирането на COVID-19 , прочут като " инструментът SURE ". Министерски съвет упълномощава министъра на финансите да организира договарянията по него и да го подпише от името на Република България, при изискване за следваща ратификация.

В Споразумението се регламентира нуждата от издаването на държавни гаранции по отношение на уговорките , които пораждат за нашата страна вследствие на основания на равнище Европейски съюз инструмент SURE. Общият бюджет на инструмента е 100 милиарда евро, а финансовата помощ ще се отпуска под формата на заем . Инструментът е с стеснен период на деяние - до края на 2022 година

Европейска комисия ще набира средства от финансовите пазари , с цел да ги даде след това на държавите-членки, като за задачата е нужен ангажимент от държавите-членки за даване на гаранции за риска, стихотворец от Европейски Съюз . Размерът на изискуемата гаранция от дадена държава-членка ще бъде симетричен на относителния дял на брутния й народен приход (БНД) в този на Европейски Съюз, надлежно оптималният размер на ангажимент от България е почти 107,5 млн. евро, които дават отговор на 0,4 % от Разузнавателна служба на ФРГ на Европейски Съюз.

Инструментът е в отговор на проблемите, зародили на трудовия пазар след разпространяването на пандемията. Предвидено е той да добавя националните ограничения , като дава финансова поддръжка на страните членки за покриване на неочакваните нараствания в обществените разноски за опазване на заетостта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР