На 76-годишна възраст почина големият български джаз музикант Симеон Щерев,

...
На 76-годишна възраст почина големият български джаз музикант Симеон Щерев,
Коментари Харесай

Почина големият български Симеон Щерев!

 На 76-годишна възраст умря огромният български джаз музикант Симеон Щерев, прочут в музикалните среди като Симо Банана. Това оповестява в своя Фейсбук профил музикантът Иван Лечев.

Симеон Щерев свири необикновено добре и класика, и джаз и редува двата жанра, като от време на време ги съчетава по несравним метод. Бързината и лекотата, с която може да се включи във всяка импровизация с разнообразни музиканти, е била постоянно впечатляваща, тъй като има качеството да живее и да усеща другите, без да им натрапва наличието си. Всяко осъществяване на Симеон Щерев е неподражаемо негово.

Приживе самичък споделя за себе си: " Човек си дава душата, в случай че Господ го е погалил по главата “.

Симеон Щерев е роден на 24 октомври 1943 година в София. Завършва Българската държавна консерватория – София, класа по флейта на Йордан Киндалов. Участва в " Оркестър София “ с диригент Емил Георгиев и в именития квартет " Джаз Фокус 65 “ (Милчо Левиев, Симеон Щерев, Любомир Мицов, Петър Славов).

Печели признанието на европейските музикални критици и получава редица награди от джаз фестивали. През 1974 година става учител по флейта в Естрадния отдел на Българската държавна консерватория.

Смятан е за един от най-хубавите джаз флейтисти в света. В годишните интернационалните джаз ранглисти е поставян на челните места. Свирил е с доста известни музиканти като Чик Кърия, Мейнард Фъргюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър и други, напомня БНР.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР