Евродепутатите приеха новото законодателство, което засилва Европейската агенция за гранична

...
Евродепутатите приеха новото законодателство, което засилва Европейската агенция за гранична
Коментари Харесай

Постоянен корпус от 10 хил. души ще помага на страните в ЕС при гранични проверки

Евродепутатите одобриха новото законодателство, което ускорява Европейската организация за гранична и брегова защита, гарантирайки по-добра отбрана на външните граници на Европейски Съюз, заяви пресслужбата на Европейския парламент.

Целта на измененията в Европейската организация за гранична и брегова защита ( " Фронтекс " ) е да се разрешат съществуващите проблеми и да се отговори по-добре на потребностите, свързани със сигурността и миграцията.

Нов непрекъснат корпус

Нов непрекъснат корпус ще бъде открит в поддръжка на страните на Европейски Съюз по места за гранични инспекции и задания, свързани с връщането на непозволено пребиваващите лица, както и за битка с трансграничните закононарушения. Започвайки с 5 хиляди души действен личен състав през 2021 година, непрекъснатият корпус ще бъде пълноценно работещ през 2027 година с личен състав от 10 хиляди души.

 Постоянен корпус от 10 хиляди души ще оказва помощ на страните в Европейски Съюз при гранични инспекции
© Европейки парламент

Корпусът ще включва и запас за бързо реагиране при изключителни обстановки. Постоянният корпус ще включва гранични и крайбрежни патрули, наети от организацията, както и командирован личен състав на наложителна основа от страните на Европейски Съюз.

По-ясни процедури за връщане

Модернизираната организация ще има опция да оказва поддръжка за осъществяването на процедурите за връщане в страните членки, като да вземем за пример разпознава нелегално пребиваващите жители на трети страни или оказва помощ на националните органи за издаване на документи за пътешестване. Новите правила ще засилят също съдействието с Европейската работа за поддръжка в региона на убежището.

Сътрудничеството със страни отвън Европейски Съюз също ще бъде подсилено, като се дава опция за нови съглашения, оттатък актуалното ограничаване до прилежащи на Европейски Съюз страни. Зачитането на главните права и отбраната на персоналните данни в това съдействие е обезпечено посредством серия от защитни ограничения. Освен това, забележителен брой наблюдаващи на главните права непрекъснато ще правят оценка дали оперативните действия на организацията съблюдават главните права.

Правилата бяха признати с 403 гласа " за ", против 162 гласа " срещу " и 44 " въздържал се ". Текстът в този момент би трябвало да бъде публично утвърден от Съвета преди да влезе в действие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР