dnes.dir.bgНа 83 години си отиде Милчо Левиев.Големият джаз музикант и композитор си е отишъл днес,

...
dnes.dir.bgНа 83 години си отиде Милчо Левиев.Големият джаз музикант и композитор си е отишъл днес,
Коментари Харесай

Поклон! Отиде си големият Милчо Левиев

dnes.dir.bg

На 83 години си отиде  Милчо Левиев .

Големият  джаз   музика нт и  композитор  си е отишъл през днешния ден, късно вечерта, съобщи  " Площад Славейков ".



Милчо Левиев  е  композитор ът, който най-силно е прославил  България  в  джаз   музика та. През 1970 година емигрира в Съединени американски щати, където прекарва огромна част от живота си. Там е работил с едни от най-големите имена на  джаз а като Дон Елис, Били Кобъм и Глен Ферис.

Изнася концерти по целия свят и написа филмова  музика  както за български, по този начин и за американски филми. Преподавал е в Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис. Удостоен е с медал " Стара планина " и " Св. св. Кирил и Методий " за огромните си заслуги в региона на  музика та.



Роден е на 19 декември 1937 година в Пловдив. Завършва Държавната консерватория през 1960 година Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си стартира в Пловдивския трагичен спектакъл. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 година работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

По концепция на Радой Ралин основава групата  Джаз  Фокус`65, с която гастролира в страната и чужбина до 1970 година при огромен триумф. Едно от най-известните му творби за този интервал е аранжиментът на песента на Пол Маккартни " Вчера " (Yesterday). Пише и филмова  музика .

През 1970 година по покана на Дон Елис напуска  България  и отпътува за Лос Анжелис.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР