На 83 години си отиде Милчо Левиев. Големият джаз музикант

...
На 83 години си отиде Милчо Левиев. Големият джаз музикант
Коментари Харесай

Поклон! Отиде си големият Милчо Левиев

На 83 години си отиде Милчо Левиев. Големият джаз музикант и композитор си е отишъл през днешния ден, късно вечерта, заяви " Площад Славейков ".

Милчо Левиев е композиторът, който най-силно е популяризирал България в джаз музиката. През 1970 година емигрира в Съединени американски щати, където прекарва огромна част от живота си. Там е работил с едни от най-големите имена на джаза като Дон Елис, Били Кобъм и Глен Ферис. Изнася концерти по целия свят и написа кино музика както за български, по този начин и за американски филми. Преподавал е в Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис. Удостоен е с медал " Стара планина " и " Св. св. Кирил и Методий " за огромните си заслуги в региона на музиката.

Роден е на 19 декември 1937 година в Пловдив. Завършва Държавната консерватория през 1960 година Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си стартира в Пловдивския трагичен спектакъл. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 година работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

По концепция на Радой Ралин основава групата Джаз Фокус`65, с която гастролира в страната и чужбина до 1970 година при огромен триумф. Едно от най-известните му творби за този интервал е аранжиментът на песента на Пол Маккартни " Вчера " (Yesterday). Пише и кино музика.

През 1970 година по покана на Дон Елис напуща България и отпътува за Лос Анжелис.

Очаквайте детайлности.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР