През последните месеци работата по проекта за изграждане на интерконектора

...
През последните месеци работата по проекта за изграждане на интерконектора
Коментари Харесай

Петкова обсъди доставките на газ за България от Шах Дениз


„ През последните месеци работата по плана за създаване на интерконектора Гърция-България е интензифицирана. Мога да препотвърдя поддръжката от страна на държавното управление към междусистемната газова връзка. Това е главен приоритет, залегнал в управническата ни стратегия. За трета поредна година държавното управление залага в бюджета държавна гаранция в размер на 110 млн. евро “. За това енергийният министър Теменужка Петкова осведоми представители на консорциума Шах Дениз по време на среща през днешния ден. „ Ай Си Джи Би “ към този момент е бенефициент и по оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “, което ни дава опция да използваме в допълнение финансиране в размер на 39 млн. евро по плана, добави тя.

В момента и трите публични поръчки по плана за създаване на интерконектора Гърция-България са в ход – за избор на снабдител на тръби, за планиране и строителство и за избор на инженер-консултант. „ Амбицирани сме всички действия да се извършват според графика “, акцентира министър Петкова. По думите й се планува през 2020 година междусистемната газова връзка Гърция-България да бъде въведена в употреба.

Представителите на консорциума осведомиха министър Петкова, че добивът на природен газ от втората фаза на Шах Дениз е ускорено. Те увериха, че страната ни може да получи първите количества природен газ от Азербайджан през 2020 година Азербайджан поддържа България в дейностите по гарантиране на енергийната сигурност в района, допълниха още те.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР