БтвПапа Франциск прикани шефове на петролни компании на среща във

...
БтвПапа Франциск прикани шефове на петролни компании на среща във
Коментари Харесай

Папа Франциск: Трябва да се вземат мерки за климатичните промени тук и сега

Бтв

Папа Франциск прикани шефове на петролни компании на среща във Ватикана да оставят настрани краткосрочните си стопански цели, тъй като светът се нуждае от незабавни дейности против климатичните промени, оповестяват ДПА и Българска телеграфна агенция.

" Драги другари, времето изтича. Не можем да си позволим да отдаваме преимущество на краткосрочни стопански цели, нито да си позволим лукса да чакаме други да поемат самодейността. Климатичната рецесия изисква от нас решителни дейности, тук и в този момент, и Църквата е изцяло ангажирана да поеме своя дял ", сподели папата на шефовете на петролни компании съгласно фрагменти от речта му, оповестени от Ватикана.

След срещата петролните шефове и други участници излязоха със взаимно изказване, в което се приканва за " трайни и широкомащабни дейности " и нови софтуерни решения в битката с световното стопляне.

Авторите на декларацията изявяват подготвеност да поддържат " надеждни и стопански смислени режими на оценяване на въглеродните излъчвания, без значение дали посредством налози, търговски механизми или други пазарни ограничения ".

Те обаче прибавят, че определянето на цените на въглеродните излъчвания би трябвало да е на ниво, което дава отговор на " минимизирането на разноските за уязвимите общности и поддръжката на икономическия напредък ".

Срещата на водачите на енергийната промишленост с папа Франциск се състоя в края на двудневна конференция под наслов " Енергийният преход и грижата за общия ни дом ", организирането от Ватикана и университета " Нотр Дам ".

" Колективно тези водачи ще повлияят на бъдещето на планетата, може би повече от всеки различен на света ", съобщи президентът на университета, отец Джон Дженкинс.

Аудиенцията при папата се състоя в петък - денят от седмицата, станал синоним на международните митинги на младежи, известни като " Петъци за бъдещето ", на които младежите насочат претенции за ограничения против световното стопляне. Папата индиректно загатна тези юношески митинги. " Не бива нашите деца и внуци да заплащат цената на безотговорността на нашето потомство. Всъщност, както към този момент става все по-ясно, младежите приканват за смяна ", сподели той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР