flagman.bgКамили са се разхождали между стените на крепостта Русокастро през

...
flagman.bgКамили са се разхождали между стените на крепостта Русокастро през
Коментари Харесай

Откриха кости от зубър, камила и турук в крепостта Русокастро

flagman.bg

Камили са се разхождали сред стените на крепостта Русокастро през Средновековието. Това излиза наяве от направения отчет за животинските кости, открити при разкопките през 2019 година Автор на проучването е бургаският зоолог доктор Георги Рибаров.

След изненадващите находки преди две години, когато бяха открити остатъци от тур, или диво говедо, този сезон археолозите се натъкнаха на кости от европейски зубър, прочут още като европейски бизон. Той доближава тегло до над 1 звук и дължина над 3 метра, изясняват еспертите. 

Особено значими са откритите остатъци от камила, евентуално едногърба. Досега от интервала на междинните епохи от България са известни сходни остатъци само от крепостта Туида край Сливен. От римския и късноантичния интервал са откривани кости от камили единствено в Кабиле, при дн. Ямбол, и Никополис пъкъл Иструм, до дн. Велико Търново. Според доктор Рибаров откритата камилска кост в Русокастро демонстрира смисъла на средновековния град като комерсиално средище, защото през междинните епохи камили са се употребявали само за керванна търговия и по-рядко – при пътуващите циркове.

" От дивите бозайници са открити доблестен елен, елен-лопатар, чакал, лисица, дива коза, вълк, дива свиня, див заек. Важни са останките от дивата коза – тип, който населява високите елементи на планините и е изключително сложен за ловуване. От дивите птици са открити кости от колхидски фазан, яребица, кеклик, огромна дропла, сив жерав, лебед, черноврат гмурец, патица лопатарка,скален гълъб, огромна бяла чапла, елементарен мишелов. Костите от ястреб-мишелов евентуално би трябвало да се свържат с развъждането им като животни, с които благородниците са ловували ", коментират още експертите.

Домашните бозайници през междинните епохи са показани с домашна свиня, овца, коза, кон, магаре, катър, муле, куче, котка, говедо, бивол. Най-много са костите от домашно прасе, следват тези от овца и от коза. Домашните птици са показани от кокошка, патица, гъска. Доминират, и то сензитивно, костите от кокошки, сочат данните от разбора. 

Особен интерес съставляват останките от водните жители. Сред морските типове са есетра и паламуд, като последния е достигал до 2.5-3 кг. Освен тях, са открити и черупки от паури, зелен морски рак и четири типа морски миди.

От сладководните жители са документирани каракуда, шаран, сом, бяла риба, сладководна мида. Открити са и остатъци от два типа сухоземни костенурки, които жителите на крепостта са консумирали изпечени дружно с черупките.

Анализът на резултатите от изследването обрисува рамките на естествената среда, в която са живели средновековните хора. Прави мощно усещане, че над  32% от откритите кости са на диви животни. Според откривателите това значи, че една трета от нормалното меню на жителите на замъка е било от дивеч.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: