Десетки хиляди жители на Хонконг се събраха в предградието Ша

...
Десетки хиляди жители на Хонконг се събраха в предградието Ша
Коментари Харесай

Отделни сблъсъци избухнаха при днешните протести в Хонконг

Десетки хиляди поданици на Хонконг се събраха в предградието Ша Тин през днешния ден за протестна акция против метода на държавното управление към противоречивия закон за екстрадицията, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Според уредниците демонстрацията е привлякла 115 000 участници, въпреки полицията да оповестява по-скромния брой от 28 000, отбелязва ТАСС.

Полицаи, екипирани за битка с вълнения, влязоха в конфликти с някои протестиращи, които използваха железни бариери и други предмети, с цел да блокират улиците. Силите на реда няколко пъти използваха пикантен спрей против деятели, които хвърляха против полицейските елементи пътни конуси и бутилки, добавя Ройтерс.

Демонстрациите през днешния ден се организираха в Ша Тин - град, ситуиран сред остров Хонконг и границата с Китай, изнасяйки се от сърцето на финансовия център към околните покрайнини.

Хонконг се върна под ръководството на Китай през 1997 година с формулата " една страна, две системи ", гарантираща на жителите на острова за 50 години свободи, каквито няма в континенталната част на страната, в това число право на митинги и без значение правораздаване.

Пекин отхвърля да се намесва в работите на Хонконг, само че мнозина поданици на острова са разтревожени от това, което дефинират като подкопаване на тези свободи и непрестанен блян към надзор от материка.

Главният админ на територията Кари Лам разгласи противоречивия законопроект за " мъртъв ", само че критиците й декларират, че ще се задоволят само с формалното отдръпване на документа. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР