За да не се допуска създаването на предпоставки за настъпване

...
За да не се допуска създаването на предпоставки за настъпване
Коментари Харесай

От началото на годината са установени 4439 нарушения на автомагистралите Марица и Тракия

За да не се позволява основаването на предпоставки за настъпване на тежки пътнотранспортни катастрофи (ПТП) с ранени и починали, контролът за съблюдаване на скоростните режими на автомагистралите (АМ) „ Тракия “ и „ Марица “, който се реализира с механически средства от Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР) - Стара Загора, ще бъде засилен.
4439 нарушавания на двете автомагистрали са открити с камери за надзор на скоростните режими от старозагорската ОДМВР в интервала от 1 януари до 29 юни тази година, оповестяват от дирекцията. 40 от тях са за придвижване с превишена скорост от 180 км/час до 200 км/час, а 10 са нарушавания за придвижване с превишена скорост над 200 км/час. 
На 28 юни на километър 228 на Автомагистрала „ Тракия “ е снимано нарушаване на лек автомобил „ Мерцедес С500 Майбах “, движил се със скорост  от 248 км/час при ограничаване от 140 км/час . Глобата, която ще бъде наложена на лидера в този случай, е в размер на 1150 лв..
От ОДМВР припомнят на водачите на моторни транспортни средства (МПС) да се движат със съобразена скорост, в границите на откритите ограничавания, като съблюдават следните рекомендации :
Тръгването на път с персоналния автомобил би трябвало да бъде грижливо квалифицирано. Изберете уместно време за пътешестване на дълги дистанции, с цел да избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.  Преди това прегледайте главно редовността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Заредете с повече гориво, защото може да се наложи дълго и постепенно пътешестване в колона. Нека кара най-опитният лидер. Натовареният трафик не е подобаващ миг за рационализиране на уменията на неопитни водачи.  Не се поддавайте на нетърпението и припряността и не предприемайте рискови изпреварвания. По-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подобаваща отдалеченост, която не тормози сътрудника Ви в автомобила пред Вашия. При формиране на колона на автомагистрала никога не заемайте спешната лента, с цел да има достъп за коли за спешна помощ, коли на полицията и  пътните органи. Ако попаднете в запушване, запазете успокоение и бъдете търпеливи. Прояви на раздразнителност, настъпателност, опити за рискови маневри няма да ускорят напредването Ви, а единствено ще  усложнят обстановката. Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища - спазвайте рестриктивните мерки на скоростта и използвайте защитни колани. Повече от половината жертви на тежки произшествия са починали поради погрешно подбрана скорост. Почти всички, починали при придвижване с висока скорост, са били без предпазни колани. Поставяйте безусловно защитните колани преди пътуването и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без предпазни системи (седалки и столчета), чието прилагане е наложително по Закона за придвижването по пътищата (ЗДП). При придвижване по мрачно намаляйте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, с цел да имате опция да спрете в зоната на видимостта пред Вас. Така ще се предпазите от боричкане на погрешно движещ се пешеходец с тъмни облекла, който ще забележите на броени метри пред автомобила.  В обитаемо място и покрай него бъдете внимателни, защото се движат несигнализирани колела, каруци и други транспортни средства. В никакъв случай не сядайте зад кормилото, в случай че не са минали най-малко 8 часа от времето на приложимост на алкохол, както и директно след щедро нахранване, което води до унесеност. При забелязване на пешеходец в нетрезво положение на платното в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете отвън платното. Сигнализирайте на полицията на тел. 112 за взимане на спомагателни ограничения. Веднага потърсете полицията за интервенция и при опит на пийнал или недееспособен лидер да седне зад кормилото. Пътните служители на реда молят особено към водачите на мотопеди и мотоциклети наложително да съблюдават рестриктивните мерки в скоростта и да употребяват защитни каски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР