Премиерът на Унгария Виктор Орбан постави условията, при които неговата

...
Премиерът на Унгария Виктор Орбан постави условията, при които неговата
Коментари Харесай

Орбан постави условията, при които партията Фидес ще остане член на ЕНП

Премиерът на Унгария Виктор Орбан сложи изискванията, при които неговата партия Фидес ще остане член на Европейската национална партия (ЕНП), съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

За Фидес си коства да остане в ЕНП, стига тя да не се причисли напълно към редиците на последователите на миграцията, сподели през днешния ден по национална медиа Антал Роган, шеф на държавната канцелария.

Освен това отбраната на границата би трябвало да се трансферира от компетенциите на Еврокомисия към компетенцията на страните членки. Министрите на вътрешните работи би трябвало да получат пълномощия да вземат решения по въпроси, засягащи миграцията и отбраната на границата, а бюджетът на Европейски Съюз би трябвало да бъде употребен за заплащане на половината от разноските, които членки на Европейски Съюз имат по опазването на границата, добави той.

Фидес остава в ЕНП до безапелационното изясняване на тези въпроси, добави той. Следващата седмица ЕНП ще взема решение дали да изключи Фидес.

Напрежението сред Орбан и ЕНП се ускори, откакто в Унгария стартира акция против ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който е член на ЕНП. Юнкер, дружно с Джордж Сорос, бе представян като последовател на незаконната миграция. На 20 март по самодейност на 13 от 56-те национални партии членки на ЕНП ще се състои гласоподаване за изключването на Фидес или за замразяването на нейното участие в групата. Но отстраняването на унгарската партия би отслабило позициите на ЕНП за изборите за Европейски парламент през май. Сега десноцентристката ЕНП разполага с най-вече депутати в Народното събрание на Европейски Съюз, напомни ДПА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР