Норвегия обяви, че блокира 30 милиона евро за Бразилия, която

...
Норвегия обяви, че блокира 30 милиона евро за Бразилия, която
Коментари Харесай

Норвегия блокира милиони за Бразилия заради обезлесяването в Амазония

Норвегия разгласи, че блокира 30 милиона евро за Бразилия, която упрекна, че "вече не желае да стопира обезлесяването " в Амазония, съобщи Асошиейтед прес.
Богатата скандинавска страна е най-големият донор за запазване на Амазонската гора. Тя е дарила общо 1,2 милиарда $ на основания през 2008 година за тази цел специфичен фонд. Германия обезпечи 68 милиона $, а бразилският държавен петролен колос Петробраз (Petrobras) - 7,7 милиона $, отбелязва АП.
Норвежкият министър на околната среда Ула Елвестуен упрекна Бразилия, че е нарушила съглашението с Норвегия и Бразилия, като е прекратила работата на административния съвет и на техническия комитет на Фонда за Амазония, съобщи Франс прес. "Тя не може да направи това без единодушието на Норвегия и Германия ", акцентира той.
Бразилският министър на околната среда Рикардо Салес в това време разгласи, че работата на Фонда за Амазония е замразена.
В неделя Германия спря 35 милиона евро за фонда поради възходящото обезлесяване в Амазония, по-специално след идването на власт в Бразилия на крайнодесния президент Жаир Болсонаро.
Скептик по въпроса за световното стопляне, определеният предходната година Болсонаро споделя, че Бразилия би трябвало да реши сама какво да прави с Амазония и нейните запаси. Той не призна публични данни, съгласно които темповете на обезлесяване в района са се засилили след идването му на власт.
Бразилският президент разкритикува Норвегия и Германия поради решението им да спрат финансови траншове за Фонда за Амазония и ги посъветва да се съсредоточат върху личните си екологични проблеми, съобщи Асошиейтед прес.
"Не е ли Норвегия тази, която убива китове на Северния полюс? Не прави ли тя сондажи за нефт там? ", попита саркастично Болсонаро. Той също така посъветва "скъпата (германска канцлерка) Ангела Меркел да "си прибере парите и да залеси още веднъж Германия ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР