Не е нарушен законът, а има практика за нерационално използване

...
Не е нарушен законът, а има практика за нерационално използване
Коментари Харесай

Нови разкрития за скандала с частните болници

Не е нарушен законът, а има процедура за нерационално потребление на публичен запас. Това сподели шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доктор Дечо Дечев. Той бе изслушан в Комисията по опазване на здравето в Народното събрание във връзка със абсурда, че частни лечебни заведения са получавали повече средства за лекарство, употребявано при лекуване на онкоболни пациенти.

"Всички заплащания са изцяло законни, само че има потребност от инспекция, която НЗОК не може да извърши ", изясни Дечев, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му Касата заплаща едно и също лекарство в другите лечебни заведения с разлика до 700 %. По закон частните лечебни заведения са освободени от задължението да вършат публични поръчки, само че където няма социална поръчка, цените постоянно са оптималните, сподели още Дечев.

В отговор на въпрос дали има и други лекарства, за които са открити сходни разлики в цената Дечев сподели, че данните са налични и не са били оповестявани, тъй като НЗОК има осведомителна система, която подсигурява, че не може да се заплаща артикул с цена над пределната. Всички заплащания, направила Касата, са в границите на закона, акцентира Дечев и още един път увери, че законът не е нарушен. По-високата цена на медикаментите е казусът, появил се преди години, когато частните лечебни заведения са били освободени от публични поръчки, добави още той.

Кирил Ананиев на пресечен огън от депутатите

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев уточни, че от предоставени данни от 27 лечебни заведения за онкологични и онкохематологични болести, е видно, че при 4 медикамента има огромна разлика в цените. По думите му съвсем всички частни лечебни заведения купуват тези четири медикаменти на оптималната позволена цена.

Проф. Николай Данчев, ръководител на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули, сподели, че противоречивият медикамент сега е с най-ниска цена в България и Словакия.

"Изпратили сме проверяващи в склада на притежателя на разрешението за приложимост на въпросния медикамент. Едната догадка за огромната разлика в цената е внасяне на артикул с изтичащ период на валидност ", позволи проф. Данчев.

По думите му след края на инспекцията е допустимо да се сформира административен акт или да се насочи случая към по-сериозни органи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР