Възможности да се използват сунитски въстаници срещу ИранСенатът на САЩ

...
Възможности да се използват сунитски въстаници срещу ИранСенатът на САЩ
Коментари Харесай

Натискът срещу Иран

Възможности да се употребяват сунитски въстаници против Иран


Сенатът на Съединени американски щати разисква нова опция за удар по Иран. Агенция Ройтерс разгласява детайлности от законопроект за наказания против шиитските формирования в Ирак, които се допуска, че са под контрола на Техеран. В експертните среди се счита, че санкционният напън ще значи ограничения против всички иракски силови структури, тясно свързани с шиитските отряди. Очертават се към този момент и последствия от натиска на Съединени американски щати – ускорява се иранското въздействие в Южна Азия.

Миналата седмица в Съединени американски щати провокираха отвращение ракетните удари на Иран по щаба на кюрдска партия в провинция Ербил, ситуирана в Северен Ирак. Обстрелян бе централният офис на Демократичната партия на Ирански Кюрдистан, неразрешена в Ислямската република. Според Държавния департамент на Съединени американски щати интервенцията е нарушила суверенитета на Ирак. „ Съединени американски щати ще търсят от режима в Техеран отговорност за всяка офанзива, довела до вреди за нашия личен състав или американската държавна инфраструктура. Америка ще отвърне бързо и уверено “, заплаши тогава пресслужбата на Белия дом.

По данни на телевизия „ Фокс нюз “, на фона на американския напън Иран се пробва да ускори въздействието си в Южна Азия. Техеран очевидно засилва връзките си с шиитските формирования и политически партии в Пакистан.

Възможно е потреблението на шиитски формирования на пакистанска територия с политически цели да стане фактор за утежняване на връзките сред Иран и Пакистан. Например събраната от пакистански шиити формация Зейнабиюн работи на страната на Башар Асад. Пакистан обаче има не по-малки благоприятни условия да употребява сунитски въстаници против Иран. По-конкретно, в граничещите с Пакистан региони от ирански Белуджистан (който граничи и с Афганистан) работи пъстро съдружничество от сунитски бунтовници. “

(Превод: Българска телеграфна агенция, със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР