Днес, 2 август, България с тъга се сбогува с една

...
Днес, 2 август, България с тъга се сбогува с една
Коментари Харесай

Напусна ни легендарна българка

 Днес, 2 август, България с горест се сбогува с една от легендите си. На 88-годишна възраст ни напусна Кръстина Гьошева.

Тя е родена на 7 юли 1932 година в Перущица. Първото й спортно въодушевление е леката атлетика, само че името й остава записано със златни букви в златните страници на българския баскетбол. 

Два пъти е международна шампионка (1954, 1961 г.), носителка на цялостна сбирка от медали от европейски шампионати - златен, сребърен и бронзов, две трофеи от универсиади; два пъти обявявана за най-хубав бранител на континента, два пъти е включена в символичния тим на Европа и веднъж – в  на света. Тя е героят на тима на България, като изравнява във финала на Европейското състезание със Съюз на съветските социалистически републики в Москва през 1958 година и праща мача в продължение, което отборът ни печели. 

За 21 години играе над 170 срещи за националния тим. Завършва деветия випуск на ВИФ, където остава като учител до пенсионирането си през 1988 година, като преди този момент става доцент и пази докторат на тематика по обичания си спорт. Била е заместител ръководител на БФБаскетбол, а също - специалист на Европейската и Световната женски комисии на FIBA в продължение на 10 години. 

Носителка е на медал " Кирил и Методий ", II степен. Почетен жител на Перущица. 

Една от фамозните й изречения бе: " Няма огромен и дребен мач! Всеки се играе като за финален! Един състезател не се ли раздава изцяло на подиума, той може да бъде единствено спаринг-партньор. Затова дано не приказваме за звездни мигове. "  

Постижения на Кръстина Гьошева като баскетболистка от националния тим: 

1952 - Европейско състезание в Москва - 4 място;

1954 - Европейско състезание в Белград - 3 място (бронзов медал);

1958 - Европейско състезание в Лодз, Полша - 1-во място и златен медал;

1959 - Световно състезание в Москва - 2 място (сребърен медал);

1960 - Европейско състезание в София - 2 място (сребърен медал);

1961 - Универсиада в София - 1 място (златен медал). 

Екипът на Plovdiv24.bg показва съболезнованията си на околните и фамилията на Кръстина Гьошева! Поклон пред светлата й памет! 

Поклонението пред огромната баскетболистка Кръстина Гьошева ще се състои в сряда, 5 август, от 10:30 ч. в " Св. Седмочисленици " в София.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР