Над 650 млн. лв. са инвестирани за повишаване конкурентоспособността на

...
Над 650 млн. лв. са инвестирани за повишаване конкурентоспособността на
Коментари Харесай

Над 650 млн. лв. за повишаване конкурентоспособността на българския бизнес

Над 650 млн. лева са вложени за повишение конкурентоспособността на българския бизнес от началото на програмния интервал на Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " до момента. Това стана ясно по време на Комитета за наблюдаване на програмата, който бе открит от заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев, оповестиха от Министерството на стопанската система.

" Вече са контрактувани над 75 на 100 от наличните средства по програмата, като на този стадий няма заплаха от загуба на средства по нея. Основният ни приоритет е да влагаме оптимално дейно оставащия финансов запас ", е подчертал Александър Манолев.

По думите му до края на годината предстоят да започват процедури на обща стойност над 230 млн. евро. Особено внимание е било отделено на идната мярка за поощряване на предприемачеството. За нея са заделени 67 млн. лева и е предизвиквала сериозен интерес в частния бранш. В рамките на съвещанието нейните параметри още веднъж са били разисквани, като задачата е те да бъдат финализирани до няколко месеца.

По програмата към този момент са вложени над 60 млн. евро за внедряване на нововъведения и софтуерни решения в български компании и към 400 млн. лева за напредък на дребните и междинни предприятия. Общият брой на предприятията, обхванати от безвъзмездната помощ е над 1500. " Ако запазим това движение на работа, до края на 2023 година от европейско финансиране по ОПИК ще се възползват над 3 хиляди компании ", е подчертал Александър Манолев.

Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " 2014-2020 (ОПИК) е главният програмен документ на национално равнище, очертаващ помощта за българския бизнес от Европейските структурни и капиталови фондове за интервала 2014-2020 година Мерките, заложени в програмата целят сложно да допринесат за основаването на устойчиви, дълготрайни конкурентни преимущества на българските предприятия и ускорение на прехода към стопанска система основана на знанието. Подкрепата е съсредоточена върху развиване на нововъведенията, предприемачеството, потенциала за напредък на дребните и междинни предприятия, енергийната и ресурсната успеваемост на предприятията. Общият бюджет на ОПИК е в размер на 1,27 милиарда евро, като финансирането от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР) надвишава 1,079 милиарда евро (85 на 100 от бюджета), а националното съфинансиране се равнява на малко над 191 млн. евро (15 на 100 от бюджета).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР