Турската военна операция в Северна Сирия продължава. Външното министерство в

...
Турската военна операция в Северна Сирия продължава. Външното министерство в
Коментари Харесай

Над 100 хил. души напуснаха домовете си в Сирия

Турската военна интервенция в Северна Сирия продължава. Външното министерство в Анкара разгласи, че Турция ще поеме отговорността за бойците на групировката „ Ислямска страна “, в случай че турските военни управляват региони, където се намират центрове за тяхното задържане.

Междувременно, Франция се причисли към Германия и други европейски страни и наложи оръжейно ембарго на Турция.

Военното министерство в Анкара заяви, че е бил подсигурен контролът върху центъра на град Рас ал Айн. По данни на ведомството броят на убитите кюрдски бойци към този момент е достигнал 459. Отговорникът за връзките с обществеността на доминираните от кюрди Сирийски демократични сили Редур Хелил гвърди, че кюрдските загуби са 45 убити бойци и близо 200 цивилни. Невъзможно е самостоятелни наблюдаващи да потвърдят или отхвърялт някое от от двете цифри.

Сирийски опозиционни бойци са екзекутирали 9 цивилни през вчерашния ден. В обществените медии известност набра видео с такова наличие.

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой удостовери, че страната му ще поеме отговорност за намиращите се в плен в Северна Сирия бойци от групировката „ Ислямска страна “ в териториите, „ прочистени “ от Силите за национална отбрана. Той изрази готовността на Анкара за съдействие с други страни и интернационалните организации за развой на рехабилитация на съпругите и децата на непознати бойци, които не са направили закононарушения. По думите на Аксой трайно решение може да бъде реализирано, в случай че страните на генезис на бойците ги одобряват назад, съдят и стартират развой по поправянето им. До момента европейските страни отхвърлят да одобряват назад своите жители, включили се към „ Ислямска страна. “

Турското външно министерство съобщи в остра декларация, че Лигата на арабските страни е станала "съучастник в закононарушенията на терористите ". Повод за гневната реакция е изключителната среща на Лигата, в която турските дейности бяха избрани „ инвазия “. Главният секретар на организацията окачестви турските дейности като „ офанзива против суверенитета на арабска страна. “

Турция отхвърли предлагането на американския президент Доналд Тръмп за ходатайство с кюрдите, което кюрдската страна по-рано през днешния ден одобри. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи пред „ Дойче велле “, че Анкара не договаря с терористи и Силите за национална отбрана би трябвало да сложат оръжие.

Турското министерство на благоустройството заяви за проекти 700 000 сирийци да бъдат заселени в селските региони от зоната за сигурност в Северна Сирия, а други 300 000 да бъдат настанени в градовете там.

Над 100 000 души в Сирия са били принудени да изоставен домовете си в резултат на бойните дейности, пресметна Програмата по храните на Организация на обединените нации.
Франция се причисли през вчерашния ден към оръжейното ембарго против Турция. По-рано такава стъпка започнаха Германия, Нидерландия, Норвегия, Финландия и Швеция, която упорства целият Европейски съюз да одобри сходна позиция.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР