На фона на турската военна офанзива в Североизточна Сирия германското

...
На фона на турската военна офанзива в Североизточна Сирия германското
Коментари Харесай

Много Лоши Новини За Ердоган! Примката Около Турция Се Затяга!

" На фона на турската военна атака в Североизточна Сирия немското федерално държавно управление няма да издава никакви нови позволения за доставка на военно съоръжение, което Турция би могла да употребява в Сирия ", съобщи пред изданието немският външен министър Хайко Маас, заяви Българска телеграфна агенция.

Той акцентира, че държавното управление и до момента е спазвало строги правила за износа на оръжие за Турция, изключително след дейностите на Анкара в региона на Африн.

За предходната година Германия е изнесла за Турция оръжия на стойност 242,8 милиона евро, което се равнява на съвсем една трета от целия немски оръжеен експорт (770,8 милиона евро). През първите четири месеца на тази година Анкара е получила от Берлин оръжия на стойност 184,1 милиона евро.

В отговор на това турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че офанзивата в северна Сирия е " жизненоважен въпрос " и " въпрос на национална сигурност, въпрос на оцеляване ".

" Не е значимо какво вършат всички други, дали става дума за оръжейно ембарго или за друго, това единствено ни укрепва ", добави той пред " Дойче веле ".

" Дори в случай че нашите съдружници поддържат терористичната организация, даже в случай че сме сами, даже в случай че бъде наложено ембарго, каквото и да вършат, нашата битка е ориентирана против терористичната организация ", акцентира външният министър, визирайки кюрдската милиция " Сили за отбрана на народа ".

Междувременно външните министри на Арабската лига осъдиха нахлуването на Турция в Североизточна Сирия и приканиха за неотложно преустановяване на " турската експанзия ", съобщи ДПА. На изключителна среща в Кайро водещите арабски дипломати обявиха, че турската експанзия е очевидно нарушаване на суверенитета на Сирия и заплашва мира и сигурността в района.

Те предизвестиха, че турското нахлуване ще подкопае интернационалните старания за побеждаване на " Ислямска страна " и ще помогне на нейните джихадисти да се прегрупират.

Министрите приканиха интернационалната общественост и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да окажат напън на Турция " да спре експанзията си и да изтегли войските си от Сирия ".

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит предизвести, че турската военна интервенция " ще докара до нови рецесии и още повече бежанци " и ще подрони достиженията в битката против ИД.

" Държим Турция напълно виновна за всички филантропични последствия и последствията за сигурността, които ще бъдат провокирани от тази рискова експанзия ", сподели той.

Ахмед Абул Гаит съобщи, че арабските страни може да одобряват политически и стопански наказания против Турция в отговор на военната й интервенция в Сирия, съобщи ТАСС.

" Арабската лига изследва въпроса за приемане на ограничения против Турция, в областите на политиката, стопанската система, вложенията и туризма ", сподели Абул Гаит, цитирайки заключителната декларация на срещата и посочи, че Арабската лига скоро ще заседава още веднъж за разискване на на практика ограничения против Турция.

Турция отхвърли декларацията на Арабската лига и съобщи, че тя показва превратно нейните военни интервенции, съобщи Ройтерс.

Говорителят на турското президентство Фахретин Алтън съобщи също, че държавни управления, които не утвърждават позицията на Турция по близкоизточни въпроси, в това число израелско-палестинския спор и войната в Йемен, " не приказват от името на арабския свят ".

Катар, който е съдружник на Турция, не блокира заключителната декларация, само че изрази запаси по нея.

" Катар и Сомалия имат запаси по днешното решение на Арабската лига ", сподели заместник-генералният секретар на Лигата Хосам Заки.

" Резервите на Катар слагат тази страна в един лагер с агресора. Нямам повече коментар по въпроса ", съобщи египетският външен министър Самех Шукри.

В същото време водените от кюрди Сирийски демократични сили (СДС) обявиха, че турската офанзива в Северна сирия е съживила ислямистката формация " Ислямска страна " и приканиха страните, които участваха в битката против джихадистите, да затворят въздушното пространство в региона за турски самолети, съобщи Ройтерс.

В телевизионно изказване високопоставеният представител на Съюз на демократичните сили Редур Кселил съобщи, че Съюз на демократичните сили не престават да си сътрудничат с водената от Съединени американски щати коалиция против ИД, макар че в този момент би трябвало да посрещнат и турската офанзива в Северна Сирия.

" Турското настъпление съживи ИД и задейства звената й в Камишли и Хасака и всички други региони ", сподели Кселил и заяви за набези с коли бомби в тези два града.

Съюз на демократичните сили оповестиха, че през вчерашния ден в боеве с турските войски в Северна Сирия са били убити 23 техни бойци, а 37 са ранени. С това общият разгласен от Съюз на демократичните сили брой на убитите им бойци става 45 души от сряда насам.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР