Сериозен риск застрашава чакащите за белодробни трансплантации нас заради прекратен

...
Сериозен риск застрашава чакащите за белодробни трансплантации нас заради прекратен
Коментари Харесай

Много лоша новина за българите с тежки белодробни заболявания

Сериозен риск заплашва чакащите за белодробни трансплантации нас поради преустановен и неподновяван контракт с виенска университетска клиника, който е часдт от контракт на България с Евротрансплант. Договорът сред Евротрансплант и Агенцията по трансплантации у нас е бил подписан преди четири години. Евротрансплант е организация, сплотяваща структури от осем европейски страни, съобщава БНР.

Всички пациенти у нас - чакащи и трансплантирани, по един или различен метод са минали през ръцете и душата на пулмолога доцент Наталия Стоева, член на Българското сдружение по белодробни заболявания. " Миналата година през май прекъсна връзката с Евротрансплант. Нямам никаква информация за това което става – къде се скъса връзката сред българската страна и Евротрансплант. Има шушукания, че има неуредени финансови взаимоотношения, че има недобра колаборация ", изясни пред " Хоризонт " доцент Стоева и добави: " Оттук насетне се обрисуват следните проблеми: първо, би трябвало да се откри място, където тези младежи да бъдат трансплантирани. Това става институционално с контракти и договаряния.

Според мен, най добре е да се възстановят контактите с Евротрансплант и в частност с Виенската АКH. Има утъпкана пътека, имаме отлични резултати от всички трансплантирани, всички са оживели, един постоянен живот. След трансплантацията и преди този момент има доста работа. Без национална стратегия, която да селектира вярно болните, да ги приготвя вярно и по-късно да ги следи и следи... Сега трансплантираните пациенти увиснаха. Следя ги аз, тъй като ги познавам всички, само че аз не съм оторизирана, нито институционализирана, нито имам правата, а дори може би съм и в риск като ги следя. Няма институция, която да ги селектира и да ги следи по-късно ". Пациентите в листата на чакащите трансплантация се избавят поединично Каква ще бъде ориста на 16-те чакащи пациенти у нас за белодробна трансплантация, регистрирани в листата на Изпълнителната организация по трансплантация? Проблемите на чакащите белодробна трансплантация от година насам са големи, свидетелства Наталия Маева от Националната пациентска организация. По думите й, нито един пациент не е придвижен за така наречен прелиминарен оценъчен обзор: " 16-те пациента, които са в българската листа, къде ще бъдат ориентирани, към какви клиники в Европа? Тук се касае за нуждата от незабавно решение на техния проблем, тъй като това са хора, които са към този момент в незабавно положение. На тях им остава да живеят оптимално една или две години ".

Тези пациенти са принудени да се избавят поединично, означи Наталия Маева: " Някои от тях търсят разновидности да се включат към здравно-осигурителни системи на страни, в които се вършат белодробни трансплантации, други живеят с вярата, събирайки в дарителската си сметка пари, че някоя клиника би се смилила и би ги взела. Само, че това не се случва по този начин, тъй като има процедура. За тази процедура тези пациенти няма по какъв начин да научат, тъй като няма съответна информация - нито на страницата на здравното министерство, нито на Агенцията по трансплантации ". Крайно време е да се направи една национална стратегия за белодробни трансплантации, акцентира Маева. Договор с Евротрансплант има, само че липсва контракт с евроклиника за трансплантации на българските пациенти Договор с Евротрансплант има и той е неопределен досега, в който една от двете страни реши, че другата не дава отговор на изискванията, увери шефът на Изпълнителната организация по трансплантациите Мариана Симеонова в изявление за " Хоризонт ". Тя посочи, че е преустановен договорът с Университетската болница във Виена, който е част от контракта с Евротрансплант.

" Ние продължаваме да имаме контракт с Евротрансплант, т.е. ние можем да подаваме органи към страните от Евротрансплант, само че би трябвало да имаме контракт с болница в страните от Евротрансплант, която да приема наши пациенти ", уточни Симеонова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР