Той е човек на делото, визионер, пълен с идеи. Предприемач,

...
Той е човек на делото, визионер, пълен с идеи. Предприемач,
Коментари Харесай

Милко Цветков: Хубавото вино иска търпение

Той е човек на делото, визионер, цялостен с хрумвания. Предприемач, в най-хубавия смисъл на думата. Практик, който умее да реализира проектите си. Някому те се костват много чудати, той е благополучен, че се оказват далновидни.

 09-2

По обучение инженер, по времето на демократичните промени,като доста други, Милко Цветков остава без работа, само че както споделя народът – „ всяко зло за положително “. Специалист в региона на металообработването и машиностроенето, той основава първо завод, а след това дружество, което последователно и трайно съумява да си завоюва пазарни позиции освен в родината, само че и в доста европейски страни. Компанията открива перспективна ниша за специализация в производството на уреди от неръждаема стомана за потребностите на хранително-вкусовата индустрия. Създава и дъщерно дружество, което през днешния ден е наложена марка за артикули за винификация, млекопреработка, козметична и химическа промишленост.

Добил убеденост с сполучливия бизнес, той взема решение да се впусне в ново занятие, което обаче му е остаряла обич – лозарството. През 2006-а построява винарна. Желанието му постоянно е било да покаже, че виното в България може да стигне международна класа. И българските виновност в действителност малко по малко стават разпознаваеми. Максимата му е: самообладание би трябвало да има, с цел да се направи хубаво вино. В самото начало залагат на нещо непознато в България – винения туризъм. Когато стартират, има съмнение от страна на туроператорите. С помощта на няколко мощно въодушевени организации в село Устина, където се намира винарната, към този момент са идвали хора от Нова Зеландия, Австралия, Канада, Бразилия, Аржентина.

Става основател на Сдружение „ Яката “

Обича да споделя, че една лястовичка пролет не прави. В Яката (Родопската) има най-малко 5-6 мазета, които умерено могат да се включат във винени турове. По този мотив още през 2011 година се събират три мазета и вършат съдружие. Целта е като се каже вино от „ Яката “, (звучно е, изписва се добре на латиница, имат си лого), да се схваща качествено вино от целия район. За страдание, не се случва. Едната компания банкрутира, другата я продават и остават те. Сега си е наумил да притегли хора за „ Яката “ от Асеновград. Вярва, че концепцията има капацитет. Освен това в района се вършат чудесни гозби. Лютеницата е превъзходна. Може да се развива етнографски туризъм. Има културно-исторически обекти, както и археологически. Тепърва този план ще се създава.

Милко Цветков твърди, че на една винарска маза й трябват 20 години, с цел да се наложи – с неизменност, с вложения. Засега изнасят малко, само че на положителни цени в Съединени американски щати, Китай, Канада, Белгия. Наскоро притежател на верига магазини в Брюксел му споделил: „ Невероятни виновност, само че не ви познават. Но пък който е опитал, се връща “.

Най-новата му концепция е за дестилерия

Оказва се, че две трети от земята, която обработват, не е задоволително плодородна, а камениста, суха, само че пък чудесна за развъждане на етерично-маслени култури. Най-вече за лавандула. Но първо би трябвало да се окрупни земята, тук са хиляди дребни части с незнайни притежатели. Не може да гледаш лавандула на 2-3 декара, разхвърляни из блокове. Милко Цветков към този момент е направил опит, засаждайки ракитник. Растение, богато на витамини А, С, Е, на каротин. От семките му се създава масло, артикул, който се влага във всички козметични артикули срещу изгаряне. В момента никой в България не го отглежда…

Превърнал е лозята на винарната в парк за разходки. Отлично поддържани, с разпръснати бъчви из тях, с кула, която се извисява на хълма. Наблизо е фамозната Поляна на насладата. Обградена от лозя, тя помни какви ли не събития – сватби, частни барбекюта, даже сантиментални оферти за брак. Правени са рок фестивали, а младежи постоянно разпъват палатки.

Агрофермата е друго негово начинание

Открита е предходната година. Ферма за южноафрикански кози от породата воайер. Прочута като първата в България от този вид, тя е най-голямата в Европа. Тук се отглеждат екзотичните за България месодайни кози. Много са плодовити, дават добър приръст. Доставени са от Австрия и Германия, от ферми с потекло. Хората виждат и се заразяват. Още две ферми се вършат в района. Смята, че идващите години всеобщо ще се развъдят в България. Защото мястото е доста уместно. Животните се аклиматизират елементарно, и най-много месото им почва да се търси. Навън коства 25 евро килограмът. Фермата е направена по план на Държавен фонд Земеделие. В двора се разхождат и няколко животни алпака. Не, няма да ги развъжда, подарък са му.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР