Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че богохулството не е

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че богохулството не е
Коментари Харесай

Макрон защити девойка: Богохулството не е престъпление

Президентът на Франция Еманюел Макрон разгласи, че богохулството " не е закононарушение " . Френският водач се намеси в спор, обвързван с ученичка, чиято офанзива против исляма раздели Франция , написа " Гардиън ".

Държавният глава отбрани момичето, известно единствено с името Мила, което получи смъртни закани и беше изгонено от учебно заведение, откакто качи в обществената мрежа антирелигиозна филипика (гневна изобличителна тирада - бел.ред.)

Макрон се намеси, откакто правосъдният министър на Франция Никол Белубе беше разкритикувана за коментара си, че офанзивата на Мила против религията е " офанзива против свободата на мисълта " , до момента в който в това време дефинира смъртните закани за " неприемливи ".

Случаят провокира развълнуван публичен спор във Франция - прецизно световна страна с огромно мюсюлманско население. Образователното министерство откри друго учебно заведение на момичето.

В този спор ние забравихме обстоятелството, че Мила е госпожица . Ние й изискуем протекция в учебно заведение, във всекидневието й, в дейностите й, разяснява Макрон в изявление за вестник Le Dauphiné Libéré.

Президентът добави, че " страната е изпълнила отговорностите си " , откакто е намерила ново учебно заведение на Мила. Той счита, че децата би трябвало да бъдат " по-добре защитавани " против " новите форми на ненавист и тормоз онлайн, които могат да бъдат унищожителни ".

" Тази нужда е обособена от рецензията към религията. Законът е явен: имаме право да богохулстваме, да подлагаме на критика, да окарикатуряваме религията. Републиканският ред не е честен ред...подбуждането на ненавист и офанзивата против достолепието са противозаконни ", безапелационен френският президент.

16-годишната Мила, която живее покрай Лион, Югозападна Франция, стана известна през януари, когато онлайн в профила си в " Инстаграм " тя приказва за хомосексуалността си. Мюсюлмански коментатор отговори, че тя е " мръсна лесбийка " и " мръсна блудница " . Тя отговори с видео, в което нападна исляма. След това последваха смъртни закани по неин адрес. Прокуратурата стартира следствие на заканите и настрана следствие дали е " предизвикала религиозна ненавист ", което се санкционира от закона.

Мила се появи пред френска телевизия и съобщи, че не съжалява за видеото и отбрани правото си на осквернение . Тя също се извини на тези, които практикуват религията си " в мир ".

Крайнодесният водач Марин льо Пен отбрани девойката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР