Македонското правителство обсъди и единодушно прие договора за разрешаване на

...
Македонското правителство обсъди и единодушно прие договора за разрешаване на
Коментари Харесай

Македонското правителство единодушно прие договора с Гърция за новото име

Македонското държавно управление разиска и единомислещо одобри контракта за разрешаване на разногласието с Гърция за името на Македония и за стратегическо партньорство и го декласифицира, съобщи организация МИА.

Договорът към този момент е на интернет страницата на държавното управление и е наличен за обществеността, заяви държавният представител Миле Бошняковски на конференция нощес.

Договорът е със заглавие "Окончателна конвенция за решение на разликите, разказани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за преустановяване на силата на Временната конвенция от 1995 година и за определяне на стратегическо партньорство сред страните ", сподели Бошняковски.

Той добави, че към момента не е конкретизирана датата на срещата сред министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас, на която би трябвало да бъде подписан договорът. Днес ще има повече информации и ще се знае тъкмо по кое време и къде ще се състои срещата.

Ето някои детайлности от текста:

"Водени от духа на демокрацията ", Първата и Втората страна в контракта се съгласяват формалното име за вътрешна и външна приложимост на Втората да бъде Република Северна Македония, а формалният й език - македонски. Страните се съгласяват, че под термините "македонски " и "Македония " имат право да схващат както северната гръцка област, по този начин и по-новата страна. Скопие се съгласява, че езикът и характерностите на Втората страна не са свързани с античната история на Гърция.

Македония се задължава в период от 6 месеца да преразгледа статута на паметниците, публичните здания и инфраструктурата, които могат да са свързани с античната гръцка история, и да предприеме "подходящи коригиращи дейности ", с цел да се почита това завещание. Нужните промени в конституцията на страната според текста би трябвало да са направени до края на тази година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР