Македонското правителство реши да разсекрети пълния текст на споразумението с

...
Македонското правителство реши да разсекрети пълния текст на споразумението с
Коментари Харесай

Македония разсекрети текста на споразумението за името с Гърция

Македонското държавно управление реши да разсекрети цялостния текст на съглашението с Гърция за формалното име на западната ни съседка. Документът от 21 страници към този момент е наличен на уеб страницата на кабинета на Зоран Заев, съобщи БНР и цитира елементи от него:

" Водени от духа на демокрацията ", Първата и Втората страна в контракта, се съгласяват формалното име, за вътрешна и външна приложимост на втората, да бъде Република Северна Македония, а формалният й език - македонски. Страните се съгласяват, че под термините " македонски " и " Македония " имат право да схващат както северната гръцка област, по този начин и по-новата страна. Скопие се съгласява, че езикът и характерностите на Втората страна не са свързани с античната история на Гърция.

Документът ще бъде подписан от външните министри на двете страни и ще влезе в действие, единствено откакто бъде утвърден от македонския парламент, а в случай че се реши по този начин - и след референдум в западната ни съседка, следван от утвърждение и в гръцкия парламент.

Влизането в действие на документа допуска механически и политически преходни интервали в Македония, които стартират незабавно след утвърждението на контракта в страната.

Македония се задължава в период от 6 месеца да преразгледа статута на паметниците, публичните здания и инфраструктурата, които могат да са свързани с античната гръцка история и да предприеме " подобаващи коригиращи дейности ", с цел да се почита това завещание. Нужните промени в конституцията на страната, според текста, би трябвало да са направени до края на тази година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР