Предлаганите от група депутати промени в правния режим на лотарийните

...
Предлаганите от група депутати промени в правния режим на лотарийните
Коментари Харесай

Лотариите плащали най-високите данъци според ИМП

Предлаганите от група депутати промени в правния режим на лотарийните игри ще ощетят бюджета, бизнеса и хората. За това сигнализира правният екип на Института за съвременна политика (ИМП) в своя отчет по отношение на предвижданите промени.

Докладът на ИМП прави оценка на въздействието на предлаганите промени и е изпратен до Народното събрание и премиера Борисов.

Според констатациите в отчета, направени на база обстоятелства и образци от законодателството на държавите-членки на Европейски Съюз, Съединени американски щати и Канада, изказванията, че лотариите в България заплащат ниски налози изрично не са правилни.

" Лотариите заплащат най-високите налози - 15 % от целия доход от билети, а останалите компании - корпоративен налог от 10 % върху облагата ", сочат от ИМП.
В същото време
лотариите не се облагали с Данък добавена стойност заради категорично условие на европейската Директива 2006/112/EC.

В отчета е посочено страна по страна какво планува данъчното законодателство в Европа. Изводите съгласно ИМП - 21 страни в Европейски Съюз имат по-ниски налози за
лотариите от България, в 1 страна налозите са идентични с българските, а 4 страни са с по-висок налог.

От института изясняват и че прегледът на законодателството опровергавал и изказванията, че в Европейски Съюз рекламата и разпространяването на
лотария са " неразрешени " или по-рестриктивни в сравнение с у нас, както и че има ограничавания в разпространяването.

" По данни на Nielsen Research, да вземем за пример, размера на рекламата на
лотариите в Германия през 2017 година е 197.4 млн. евро ", написа още в документа.

Докладът обобщавал и резултатите от 92 научни емпирични проучвания след 2000 година по отношение на " хазартната взаимозависимост ". Ставало ясно, че процентът на лицата, които покриват медицинските критерии за "
хазартна взаимозависимост ", в Европа варират от 0.12 до 3.4%. В Съединени американски щати този % бил към 3.5%, а в Канада - 2%.

" Установено е, че това няма причинно-следствена връзка с
лотариите, както и изобщо с мащабите, рекламата и разпространяването на лотарийните игри. Значение за " хазартната взаимозависимост ", въпреки и нищожно, оказва рекламата на така наречен " корав хазарт " (казина, рулетка, покер и пр.) ", написа още в отчета.

Според специалистите на ИМП
лотариите са обект на строга държавна регулация и реализират активността си под прецизен държавен надзор и при най-високи стандарти на бистрота и отчетност, а финансовите им потоци са онлайн интегрирани със системата на Национална агенция за приходите. " Лотарийните билети са скъпи бумаги по настоящото законодателство и отпечатването им предстои на прецизен надзор от страна на финансовото министерство ", допълват анализаторите.

От ИМП осведомят и че отчетът илюстрира и разпределението на приходите от лотарийни билети. 100 единици доход от билети се разпределяли по следния метод:

Според ИМП обстоятелствата в отчета показвали, че в Европейски Съюз, Съединени американски щати, Канада, Австралия и Китай
лотариите са законно държавно контролирано забавление, което се провежда от държавни и/или лицензирани частни оператори. Този бранш от стопанската система също по този начин генерирал обилни доходи в държавния бюджет, които се разходват за обществени стратегии, обучение, просвета и други държавни потребности.

В отчета на ИМП се цитират данни на Европейската комисия за общия размер на игралната промишленост в Европейски Съюз. Данните показвали, че този размер възлиза на 84.9 милиарда евро и има резистентен годишен растеж от 3%.

" В исторически проект
лотариите, с изключение на развлекателния си темперамент, постоянно са били третирани от страната и като потребен инструмент за активизирането на финансови средства за бюджета и за съответни дела. Някои по-популярни образци в тази посока: със средства от лотария (кено) е изграждана Великата китайска стена; със средства от лотария е играждана една от най-крупните културни институции в света - Британският музей, а също доста от университетите от " Бръшляновата лига " в Съединени американски щати - Харвардски, Принстън ", убеждават още от ИМП.

В тази връзка правният екип на института предлага да се организира необятно публично и експертно разискване със заинтригуваните страни, както и да се направи детайлна оценка на фискалните и обществени резултати от предлаганите рестрикции.
Според ИМП би трябвало да се разпореди на способени научни организации да извършат научно проучване за положението на казуса "
хазартна взаимозависимост " в България.

Парламентът пък трябвало да извърши условията за нотификация на Европейската комисия, което произтича от Директива 98/34/ЕО. /news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР