Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров заминава

...
Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров заминава
Коментари Харесай

Лавров отива на ключова визита в Турция

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров отпътува през днешния ден за Анкара, където на 14 август ще се срещне с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу, както и ще организира работно заседание с посланиците и непрекъснатите представители на Турция в интернационалните организации. Външните министри ще обсъдят съдействието за разплитане на спора в Сирия, като и задълбочаването на икономическите връзки сред двете страни. Последното е от особена значимост на фона на разгарящата се комерсиална война сред Вашингтон и Анкара.
С приоритет ще бъдат разисквани огромните двустранни планове — газопровода " Турски поток " и АЕЦ " Аккую ".
Преговорите сред Лавров и Чавушоглу се организират на фона на следващите наказания против Иран, Русия и Турция. На 7 август Съединените щати възвърнаха глобите против Техеран, които бяха анулирани през 2015 година вследствие на Съвместния изчерпателен проект за деяние и ограничаващи ограничения, с който се ограничаваше нуклеарната стратегия на Ислямската република. На 8 август Вашингтон разгласи, че постанова нови наказания и против Русия. Официалният мотив беше обвиняването в потребление на химическо оръжие в Солсбъри, Англия, против някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал. От Белия дом заплашват Москва, че ще забранят полети на " Аерофлот " към Съединени американски щати и даже ще намалят нивото на дипломатическите връзки, напомня БГНЕС.
Само два дни по-късно, Доналд Тръмп разгласи, че вкарва наказателни мита на вноса на стомана и алуминий от Турция, което провокира нов спад на турската лира до исторически най-малко.
Турският държавен глава Реджеп Таип Ердоган отвърна, че страната му няма да се поддаде на заканите от страна на Съединени американски щати и изрази страдание, че Вашингтон обръща тил на своя стратегически сътрудник и съдружник в НАТО. В публикация, оповестена във вестник The New York Times Ердоган предизвести, че едностранните дейности на Съединени американски щати могат да принудят Турция да търси нови другари и съдружници.
Междувременно Ердоган предизвести представителите на бизнеса да не се поддават на суматохата и да не обменят средствата си в задгранична валута, съобщи CNNTurk.
В последния ден от обиколката си на турското Източното Черноморие Ердоган приказва пред представители на неправителствени организации. Турският президент употребява метафората, че нощта е най-тъмна точно преди изгрева и напомни, че всички, които през последния век са копаели гроба на Турция, в края на краищата са претърпявали проваляне.
" И сега сме подложени на сходни интервенции. Опитват се да слагат страната ни на колене. Смятат, че могат да разклатят стопанската система ни като употребяват [валутния] курс като оръжие. Вярват си, че могат да ни заплашват със санкции… Изобщо не зачитат националната ни чест, нито междудържавните съглашения, разпоредбите на Световната комерсиална организация, интернационалното право или дипломатическите правила и от [разстояние] 10 хиляди километра се пробват да ни дават нареждания. Използват като оръжие против нас кредитните организации, на които дърпат конците. Е, удариха ни и какво [последва] от това. Нищо “, употребява мощни думи турският държавен глава.
" Не тичайте към банките, с цел да купувате [чужда] валута. Ще сбъркате в случай че поемете по този път. Добре знаете, че освен от нас зависи да крепим страната. Това е задача и на индустриалците, задача е и на търговците. Искам да знаете, че в противоположен случай ще се наложи да използван проект Б, проект В ", добави турският президент без обаче да влиза допълнително конкретика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР