Почти не се чуха публични гласове в подкрепа на избора

...
Почти не се чуха публични гласове в подкрепа на избора
Коментари Харесай

Кой трябва да каже какво да гледаш по БНТ?

Почти не се чуха обществени гласове в поддръжка на избора на Съвет за електронни медии за общоприет шеф на Българска национална телевизия. За сметка на множеството сериозно настроени – в диапазона от недоумяващи до гневни. Заедно с общото отчаяние от изхода на състезанието остана и чувството за безсмислие на самия конкурс. То идваше преди всичко от това, че всички осведомени с тематиката авансово можехме да кажем кой ще бъде определен и дори поименно да посочим членовете на Съвет за електронни медии, които ще гласоподават за него. Идваше и внушението, че най-важното качество за бъдещия шеф е да се разбере с ръководещите да покрият тежкия финансов недостиг на медията. Но без, естествено, да се разискват вредите от сходно съгласие върху независимостта ѝ. Избраният Емил Кошлуков даже пледираше за увеличение на институционния надзор над Българска национална телевизия. Досега за толкоз години не бях чувал сходно нещо. Даже претенденти, които очевидно са разчитали на връзките си с властта, от „ кумова срама” са се разгласявали за по-голяма самостоятелност на публичната медия.

Безсмислието на състезанието обаче в най-голяма степен идваше от това, че обществото все по-малко знае какво е и защо му е социална телевизия, която да устоя с налозите си. И тук към този момент, изключително след превръщането на интернет в главен информативен източник на дейните генерации и то безвъзмезден, място за общи приказки няма. Въпросът може да откри отговор единствено в случай че най-сетне се опише „ черно на бяло” и се одобри след обществени диспути публичната задача (задължение, ангажимент) на българската социална телевизия. Тя би трябвало да синтезира това, което през днешния ден чакаме от Българска национална телевизия и което комерсиалните малките екрани не могат да ни дадат. И то по този начин, че да се осъществя в съответно програмно наличие. Само неговото произвеждане има съображение да се устоя от държавния бюджет (субсидията би трябвало да е пропорционална на мисията).

Съдържанието отвън задачата би трябвало да се самоиздържа с комерсиално слово (реклама, спонсорство и продуктово позициониране). Без това ясно разграничаване, финансирането на Българска национална телевизия от фиска има сериозен риск да се одобри като държавна помощ по отношение на един състезател на рекламния пазар, която е неразрешена в Европейски Съюз. И останалите играчи могат да подадат тъжби против него. Причината, заради която не го вършат, не е за похвала – просто рекламният дял на Българска национална телевизия е толкоз стеснен, че с нищо не ги заплашва към този момент. Но в случай че стартира да нараства, каквато би трябвало да е задачата на всеки общоприет шеф, Българска национална телевизия ще бъде упрекната в нелоялна конкуренция. За да не се случи това, макар двойното ѝ финансиране, тя би трябвало със средствата от бюджета да извършва дилемите, които обществото ѝ е сложило посредством задачата ѝ. Съдържанието, което не е неповторимо и е сходно с това в комерсиални медии, пък би трябвало да осъществя само с приходите от реклама, спонсорство и прочие Без да може да трансферира пари „ от единия джоб в другия”.

Държавна дотация и цели

Приемането на задачата, като се изключи че ще извърши задължението ни като държава-член на Европейски Съюз, ще реши основни въпроси, на които в този момент търсим отговор като гледаме в звездите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР