Кметовете на четири столици в Централна Европа имат предложение за

...
Кметовете на четири столици в Централна Европа имат предложение за
Коментари Харесай

Кметове на четири европейски столици искат пари от ЕС за битка срещу популизма

Кметовете на четири столици в Централна Европа имат предложение за Брюксел: Дайте ни пари за битка с популизма.
Градоначалниците на Братислава, Будапеща, Прага и Варшава се сплотиха като алианса " Пактът на свободните градове " - представяйки се на Европейски Съюз като различни сътрудници на своите национални държавни управления, които са популисти от друг тип и изпаднаха в неприятности с институциите на Европейски Съюз през последните години.
Сега, защото борбата за седемгодишния бюджет на Европейски Съюз се ускорява преди специфична среща на върха, кметовете дават ясно да се разбере, че те не просто желаят да бъдат обсъждани като носители на стандарти за полезностите на Европейски Съюз. По време на посещаване в Брюксел в сряда те ще изложат своите хрумвания, с цел да получат пари от Европейски Съюз за подкрепяне на идеята им.
Посланието, което се надяват да предадат, е, че в случай че Брюксел се съгласи да насочи парите си непосредствено към огромните градове, те ще бъдат изразходвани рационално за справяне с доста от политическите проблеми, които подхранват популистката политика вкъщи - което също по този начин значи, че финансирането от Европейски Съюз е по-малко евентуално да се загуби заради корупцията.
Вътрешните съперници показват този ход като политически стимулирано взимане на пари, защото четирите града се причисляват към възходящ хор от претенции за дял от седемгодишния проект за 1 трилион евро, който се договаря в Брюксел.
Кметовете желаят да изградят „ опозиция против популизма посредством позитивни решения “, сподели кметът на Прага Зденек Хриб, 38-годишен член на Пиратската партия. По време на изявление в кабинета си в кметството, стая, доминирана от карта на столичния регион на Прага, Хриб съобщи, че по-прякото финансиране от Европейски Съюз за градовете „ ще реши някои проблеми “, що се отнася до отчетността и прозрачността.
Обсъждайки проектите си без присъстващи чиновници, Хриб загатна одит на Европейски Съюз за дотации, получени от компания, благосъстоятелност на чешкия министър-председател Андрей Бабиш, както и за към този момент завършено следствие на компания, някогашна съсобственост на родственик на унгарския министър председател Виктор Орбан.
" Можете да видите много сходни схеми ", сподели той. „ Много явно е, че има спор на ползи в тази ситуация с премиера Андрей Бабиш и в действителност е необикновено по какъв начин хората му се пробват да убедят всички, че в действителност нещата са наред. “
Бабиш, който от дълго време отстоява невинността си в потреблението на дотации от Европейски Съюз от своя конгломерат „ Агроферт “, съобщи пред „ Политико “ в текстово известие, че позицията на Хриб не е нищо повече от политически скрит план.
„ Смятам, че неговите обществени изказвания са част от обичайна продължаваща политическа битка “, сподели Бабиш. „ Подобна позиция е напълно естествено, защото той е водач на опозицията в нашата столица. “
Пари за полезности
С до 330 милиарда евро за районно развиване, известни като кохезионни фондове, в идващия бюджет на Европейски Съюз от 2021 година, кметовете обявиха, че ще се застъпват за „ градски стратегии на Европейски Съюз, които ще обезпечат по-пряко финансиране за европейските градове “.
От държавните управления на Европейски Съюз се изисква да вземат участие градски и други обществени управляващи в подготовката на по този начин наречените съглашения за партньорство с Европейската комисия - документи, които дефинират по какъв начин страната ще влага своите средства за развиване от Европейски Съюз.
Но има малко неща, които Брюксел може да направи, с цел да попречи на националното държавно управление да пренебрегне желанията на разноските на опозиционните кметове и има малко благоприятни условия градовете непосредствено да желаят пари от блока.
Според договорката за „ Пакта за свободни градове “, подписана от четиримата кметове през декември, те дадоха обещание да работят дружно за справяне с градските провокации. „ Под думата „ свободно “ имам поради самостоятелност от възходящата наклонност към популизъм “, сподели Матуш Вало, кметът на словашката столица Братислава, който завоюва изборите като самостоятелен, обещавайки да модернизира града и да усъвършенства качеството на живот на хората, които живеят там.
Пишейки в имейл, че счита четирите столици за „ острови на демокрацията “, Вало сподели: „ И четирите столици поддържат най-висока централизация на разнообразие - обществена, религиозна, политическа и етническа. Животът в такива градове изисква приемливост и неприкритост. Ето за какво почувствахме предпочитание да дадем име на този статус и да поемем отговорност за общи полезности и правила. "
Инициативата на кметовете, чиито национални държавни управления работят дружно посредством Вишеградската група, завоюва самопризнание от деятели, които желаят да видят по-голяма отчетност при потреблението на еврофондовете в района.
Но тя срещна студен банкет от държавното управление на Орбан в Унгария.
Попитани за самодейността, от службата за интернационалните връзки на унгарското държавно управление обявиха, че „ през последните няколко дни стана ясно, че няма съглашение (сред държавните управления на ЕС) по отношение на даже главните цели “ на идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз.
Бюджетен елитаризъм
За Хриб отварянето на самостоятелни финансови канали за справяне с провокациите на градовете - той изброи климатичните промени, жилищата, застаряващото население, неравенството и обществената стратификация - е рецептата за битка с популистката политика, обхващаща района.
„ Въпросът е, че в случай че няма да успеем да разгадаем тези провокации, пред които са изправени градовете в днешно време, съществува риск - или може би е напълно несъмнено - някой популист да пристигна рано или късно и да предложи решение, което ще бъде доста просто и, несъмнено, неверно на тези проблеми ", сподели той.
Това е евентуален победител при гласоподаване, считат бранителите на бистрота. „ Вярвам, че хората се интересуват от корист със средства “, сподели Давид Oндрачка, шеф на чешкия клон на Трансперънси интернешънъл. По-прякото финансиране на градовете би могло да помогне за „ разпространяване на играта на власт “, сподели той, като добави, че особено създадената бюджетна линия за столиците може да донесе „ повече публичен контрол “ и да бъде „ по-контролируема “.
Но може също по този начин да възникне политическа реакция, в случай че държавните управления сполучливо нарисуват картина на демократични градоначалници, насочващи скъпите средства на Европейски Съюз към относително богати региони.
Тъй като градовете би трябвало да показват своите проекти по време на конференция в Европейския парламент в сряда, тяхното икономическо положение може да се окаже спънка за настояването им. Съгласно настоящите правила разпределението на средствата на Европейски Съюз сред районите се основава на брутния вътрешен артикул на глава от популацията, а столиците на Централна Европа са доста по-богати от другите области.
В Прага Брутният вътрешен продукт на гражданин през 2017 година е 189 % от междинния за Европейски Съюз, до момента в който в Будапеща е достигнал 141 % от междинния за блока.
Гергели Карачони, кметът на унгарската столица, съобщи, че чиновниците на Европейски Съюз би трябвало да имат по-широко мнение.
" Будапеща в действителност е най-развитият град в Унгария, само че извършените от Европейски Съюз проучвания демонстрират, че икономическият напредък в страната е директно обвързван с вложенията в столицата ", сподели той в имейл.
Като отбелязва, че градът е изправен пред " съществени проблеми ", в това число бездомниците и неналичието на обществени услуги за възрастни хора, Карачони сподели: " Ако стопанската система и инфраструктурата на Будапеща не бъдат развити, останалата част от страната също ще понесе следствията. "
Кметът на Прага Хриб съобщи, че градът не се възползва напълно от благосъстоянието, което основава: налозите се събират от националното държавно управление и се преразпределят отчасти на локалните управляващи въз основа на броя на записаните поданици. „ Като кмет на един град, аз по принцип не би трябвало да се интересувам дали тук има или не основна квартира на Гугърл, тъй като получавам парите въз основа на броя на популацията “, сподели Хриб.
……..
Лили Байер, Зигфрид Мортковиц, „ Политико “.
Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР