nauka.offnews.bgСтранен, плаващ мехур, открит във водите на фиорда Орста (Ørstafjorden)

...
nauka.offnews.bgСтранен, плаващ мехур, открит във водите на фиорда Орста (Ørstafjorden)
Коментари Харесай

Какво представлява гигантският мехур, плаващ в норвежки фиорд?

nauka.offnews.bg

Странен, плаващ мехур, открит във водите на фиорда Орста (Ørstafjorden) в Норвегия, се оказва нещо рядко срещано - гигантска маса от яйца на калмар. 

Особената топка, която се носи в тъмните води на фиорда е открита от капитан Нилс Бааднес (Nils Baadnes) и водолаза Роналд Рааш (Ronald Raasch) на изследователския кораб REV Ocean. Те скоро схващат, че това е маса яйца на калмар.

Не е ясно по какъв начин калмарите създават тези маси яйца, само че те са впечатляващи - великански мехури от слуз, от време на време с диаметър по няколко метра, в които зреят десетки хиляди яйца. Смята се, че женските снасят по-малка маса, която по-късно се уголемява при контакт с водата. 



Различните калмари наподобява отделят мехури с яйца в разнообразни форма. Например тези на калмара Thysanoteuthis rhombus, откриван най-често в тропични и субтропични води, наподобява на дълга тръба от слуз с влакна яйца, увити към нея и съдържа към 43 800 яйца. 

Dosidicus gigas образува маса от яйца сходна на транспарантен мехур, както и тези на Nototodarus gouldi, Todarodes pacificus и Ommastrephes bartramii, като някои могат да доближат до 4 метра в диаметър. 

Такива мехури рядко се виждат от хора, тъй като са най-често отделени релативно дълбоно. След това те стартират да потъват все по-дълбоко, достигайки дълбочини от 150 м, където се излюпват дребните калмари.  

Все още не е изяснено каква е точната цел на слузта (възможно за отбрана от хищници), само че доказателствата допускат, че служи за защитна преграда. Според изследване от 2012 година, морски биолози, опитващи да отгледат калмари в лаборатория, употребявайки ин витро оплождане, откриват, че животните са поддатливи на инфекции и умират единствено след часове.

Видът на яйцата от фиорда Орста не е конкретизиран, защото постоянно е мъчно морските типове да се разпознаят по яйцата. 

Калмарите от Норвежко море, което е обвързвано с фиорда включват Todarodes sagittatus и много по-малкия Gonatus fabricii. Друг тип от рода Gonatus, G. onyx е следен да мъти яйцата си, тъй че е по-малко евентуален претендент. Но забавно, този тип надува раздува мехура с яйцата си с морска вода, тъй че това може да е друго пояснение по какъв начин балоните стават толкоз огромни. 



 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: