На почти всяко работно място има хора, с които трябва

...
На почти всяко работно място има хора, с които трябва
Коментари Харесай

Какво ли се крие зад тази мила усмивка?...

На съвсем всяко работно място има хора, с които би трябвало да внимавате. Винаги ще имате сътрудници, които не оказват помощ на другите, в случай че това не им носи някакви облаги. За тях триумфа на компанията и хората към тях нямат изключително значение, стига самите те да са добре. Ще имате сътрудници, които се стараят да наподобяват непрекъснато заети и крепко работещи, като в същото време с това употребяват другите, с цел да им правят работата вместо тях. И на последно място, само че не и по надменност, са тези сътрудници, които не стопират да се хвалят с триумфите си и даже си приписват непознати достижения, за които не са съдействали с съвсем нищо.

Хората, от които настина би трябвало да се пазите обаче са психопатите.

Макар че е писано доста за психопатите и за разликата сред тях и социопатите, най-лесният метод да ги разпознаете е по това, че те не изпитват никаква съпричастност към останалите. За тях задачата постоянно оправдава средствата. Те в никакъв случай не се усещат зле, без значение от това какъв брой неприятно са се държали с другите. Освен това психопатите са положителни манипулатори, които имат способността да карат хората да извършват техните стремежи.

Казано най-просто, психопатията съставлява поведенчески набор, който кара хората да вършат неща, които са положителни за тях и неприятни за всички останали. Ето няколко неща, които може да извършите, в случай че си имате работа с умопобъркан.

Не споделяйте персонална информация 

Много психопати наподобяват като благи хора, когато се запознавате с тях за първи път. Те показват внимание и интерес към вас, когато вие може да им предложите нещо, което те желаят. Въпреки това, диалозите с тях може да ви карат да се чувствате неловко, защото цялостната им липса на съпричастност ги кара да се държат необичайно.

Важно е обаче да знаете, че шерването на прекалено много персонална информация с психопата може да бъде рисково. Колкото повече знае за вас този човек, толкоз по-голямо е манипулативното му въздействие върху вашите дейности. Той може да употребява значими за вас дела и цели, с цел да получи вашата помощ. Той даже може да заплаши, в случай че е научил някаква загадка за вас, която не желаете другите да знаят. Ако имате възприятието, че работите с умопобъркан, най-добре е да не споделяте с него значима информация за вас.

Комуникирайте непосредствено с вашите ръководители

Повечето хора на работното място търсят способи да се повдигнат по корпоративната стълбица, само че психопатите вършат това без да се интересуват от това дали техният прогрес ще бъде за сметка на другите. Това значи, че те нямат проблем с това да популяризират злословия и да сплетничат зад тила на сътрудниците си, нито пък да си преписват заслуги за непозната работа.

За да се предпазите от тези офанзиви, би трябвало да изградите директни информационни канали с хората, от които зависи вашето бъдеще в компанията. Постарайте се да ги опознаете добре, а и те да опознаят вас, тъй че когато чуят нещо подозрително по отношение на вашето държание в работа да могат да преценяват дали да повярват на чутото. Дръжте ръководителите си в течение с напредъка по дилемите, над които работите и не забравяйте да споменавате хората, с които си сътрудничите, с цел да не може някой, който няма нищо общо с вашите достижения да си препише заслугите за тях.

Документирайте всичко

Психопатите не се опасяват да нарушават разпоредбите, с цел да получат това, което желаят. Те обаче доста добре знаят, че нарушаването на разпоредбите носи след себе си последици. За това те постоянно пробват да преписват грешките си на другите. Последното нещо, което желаете, е да понесе отговорност за някаква неточност, която не е ваша.

Най-добрият метод да избегнете това е като поддържате детайлна документи за всичко което вършиме. От какъв брой до какъв брой сте работили? Къде сте били в сряда? Ако имате достъп до корпоративни средства да вземем за пример, би трябвало постоянно да пазите всички касови бележки и други документи, за парите, които сте похарчили. Никак не е елементарно да документирате всяко ваше деяние, само че в случай че подозирате, че имате сътрудник, който се пробват да ви сътвори проблеми, то нямате доста други благоприятни условия да се предпазите.

Разберете по кое време борбата не може да бъде извоювана и по кое време би трябвало да напуснете работа

Работата с умопобъркан става доста по-сложна, когато този човек е ви е шеф. Когато вашият началник непрекъснато ви манипулира и се възползва от вас по разнообразни способи, това може да направи живота ви настина сложен и трагичен.

Първото нещо, което би трябвало да извършите, е да потърсите връзка с други висшестоящи мениджъри в компанията, с които да споделите вашите опасения и проблеми. Това обаче не е елементарно постижимо, защото шефът умопобъркан ще се постарае да ви изолира от хората на управнически позиции. Ако този проект не успее, то тогава най-хубавия ви ход е да започнете да търсите друга работа. Психопатът в никакъв случай няма да пази вашите ползи, тъй че няма късмет кариерата ви да потръгне нагоре, до момента в който работите за подобен човек. Честно казано, колкото по-малко време прекарвате в компанията на сходни хора, толкоз по-добре.

.........................

Арт Маркман , когнитивен психолог и създател на книгата „ Умното мислене “, за FastCompany.com.

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР