Настояваме главният прокурор да проучи случая с къщата в Барселона.

...
Настояваме главният прокурор да проучи случая с къщата в Барселона.
Коментари Харесай

Йончева към Цацаров: Проверете произхода на парите за къщата в Барселона и кръга `Банкя`

„ Настояваме основният прокурор да изследва случая с къщата в Барселона. Разполагаме с всички нужни документи и ще му ги предоставим ”. Това съобщи в гр. Хасково лидерът на листата на „ Българска социалистическа партия за България ” за идните евроизбори Елена Йончева. Тя акцентира, че една от борбите на левицата освен в България, само че и в Европейския парламент, е битката с корупцията.

„ Приветстваме основния прокурор за самодейността му да бъдат разследвани офшорни сметки и парцели на български политици в чужбина и ще му помогнем, като предоставим документи за по този начин наречената къща в Барселона ”, съобщи тя. По думите й 1, 7 млн. евро са постъпили по сметка на компанията „ EMA BGS SL “, която е записана на адреса на къщата в Барселона – ул. „ Францеск Ривалта ”, 8. Управители на сдружение, учредено юли 2013 година, са Борислава Йовчева, а в следствие и нейният татко Георги Йовчев.

Йончева изясни, че тези средства са предоставени от офшорната компания „ Palms Enterprises “ (Overseas) LTD, на която номинален притежател е кипърски незает Никос Михайлидис. „ Проследихме пътя на тези пари и обвързваните с тях лица. Те водят до трима души – до Иван Саздов, шеф на “Tенис клуб Банкя ” ЕООД и ръководител на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София 2005г. Вторият човек е негов съдружник- Радослав Иванов, братовчед на Борисов, който към сегашния миг е притежател на някогашния бизнес на премиера, в това число и компаниите „ Ипон “. Третият човек е Йордан Христов, шеф на „ Спортни парцели Приморско “ АД, изясни тя.

По думите й Саздов и Христов са представлявали офшорната компания „ Palms Enterprises “ (Overseas) LTD в България. Тя добави, че съучастник във въпросната компания е „ Gordon Holdings ”, чиито притежатели са наказани дейно за образуване на интернационална скица за пране на пари през 2015 година Йончева разяснява, че едно от обвиняванията е за прикриване на действителните притежатели на компаниите, както и за опит за възпрепятстване на правораздаването посредством заличаване на документи. „ Настояваме основният прокурор да ревизира тези лица и компании и да изисква от прокуратурата в Каталуния цялата информация за компанията „ EMA BGS SL “, по силата на контракта за взаимна правна помощ сред България и Кралство Испания ”, съобщи тя.

Елена Йончева сподели, че дружно с адвокати приготвя сигнал до основния прокурор с документи, проследяващи произхода на парите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР