Иранските власти заплашиха с ответни мерки срещу САЩ, ако Вашингтон

...
Иранските власти заплашиха с ответни мерки срещу САЩ, ако Вашингтон
Коментари Харесай

Иран хвърля ръкавица към САЩ, как ще реагира Тръмп

Иранските управляващи заплашиха с ответни ограничения против Съединени американски щати, в случай че Вашингтон сътвори проблеми на плаващи към Венецуела танкери с иранско гориво, заяви организация Мехр, представена от Ройтерс.

" Ако наши танкери в Карибско море или другаде по света се сблъскат с проблеми, провокирани от американците, те (САЩ) също ще си имат проблеми ", е споделил президентът Хасан Рохани в телефонен диалог с емира на Катар.

Флотилия от пет танкера с 1,53 милион барела ирански бензин и други нефтопродукти за Венецуела наближава Карибско море и се чака първият от тях да навлезе във венецуелски води в неделя, 24 май. Общата стойност на доставката е най-малко 45,5 млн. $, заяви АП.

" Иран в никакъв случай няма да стартира спор. Ние имаме законното право да пазиме суверенитета си и териториалната си целокупност и да обслужваме националните си ползи и се надяваме, че американците няма да позволен неточност ", сподели Рохани.

Иран и Венецуела са подложени на американски наказания. Неотдавна Съединени американски щати ускориха военно си наличие в Карибско море с аргумента, че водят интервенция срещу наркотрафика. Говорителят на Пентагона Джонатан Хофман съобщи, че не му е известно да се готвят интервенции против иранските танкери.

Министърът на защитата на Венецуела Владимир Падрино съобщи, че военноморските сили на страната ще ескортират иранските танкери, щом те навлязат в извънредната икономическа зона на Венецуела.

" Ескортът ще ги посреща и ще благодари на иранския народ за солидарността и съдействието от негова страна ", сподели той в изявление за венецуелската държавна телевизия.

Падрино добави, че държавното управление в Каракас е в контакт с иранския министър на защитата.

Доставката на горива е част от по-голяма договорка сред Иран и Венецуела.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР